www.sanatateatv.ro informeaza: Monturile apar sub forma unor proeminente osoase la baza degetului mare de la picior.
In unele cazuri, monturile pot produce durere si pot determina dificultati la mers. Forma piciorului este grav afectata, aceste devieri osoase latind piciorul si oferindu-i un aspect extrem de neplacut.
In aceste situatii, incaltarea devine din ce in ce mai dificila. Aparitia monturilor determina, in foarte multe cazuri, dincolo de problemele estetice si fiziologice, si probleme de natura psihologica.

Ce sunt monturile?

Monturile sunt devieri laterale ale degetului mare de la picior. Montul apare arunci cand degetul mare se indoaie catre urmatorul deget sau se suprapune peste acesta producand deformarea piciorului. Baza degetului mare iese in afara profilului normal al piciorului, producand o umflatura numita mont. Montul este deseori supus frecarii constante, ducand astfel la ingrosarea pielii. Femeile sunt de 7 ori mai predispuse sa aiba aceasta afectiune in comparatie cu barbatii. Unii oameni sunt predispusi genetic sa faca monturi, dar aceasta problema poate aparea si ca rezultat al purtarii pantofilor stramti, cu tocuri inalte si varfuri ascutite.

Diagnosticul monturilor

Diagnosticul monturilor poate fi stabilit doar printr-o simpla examinare fizica. Totusi, medicul poate solicita o radiografie pentru a evalua problema si optiunile terapeutice. Este recomandat consultul medicului atunci cand piciorul se deformeaza tot mai mult, fiind insotit de durere la mers sau in repaus.
In aceste situatii, incaltarea devine din ce in ce mai dificila.

Din ce cauza apar monturile?
Cauzele aparitiei monturilor sunt diverse:
•istoric familial;
•boli reumatismale;
•traumatisme ale piciorului;
•incaltaminte incomoda, stramta;
•obezitate.

Cat de grave sunt monturile?

In mod tipic, montul produce doar un disconfort minor. Cu toate acestea, in unele cazuri, durerea poate fi extrem de severa. Daca monturile nu determina aparitia unor probleme de ordin functional (nu stanjenesc mersul, nu produc durere si nu influenteaza in mod major alegerea incaltamintei), acestea nu prezinta un grad mare de gravitate. Singurele probleme pot fi cele de ordin estetic si psihologic.

Tratamentul monturilor

Tratamentul monturilor are ca principal scop eliminarea starii de disconfort si a durerii. Exista numeroasele leacuri babesti (peste crud aplicat, varza, tinctura de iod, de tataneasca etc) care, de cele mai multe ori, nu au niciun rezultat. Din acest motiv, cele mai eficiente modalitati de ameliorare a simptomelor produse de monturi sunt evitarea statului in picioare, folosirea incaltamintei comode, fara tocuri, care sa ofere suficient spatiu degetelor si administrarea de antialgice si antiinflamatorii pentru reducerea inflamatiei si a durerii. Singura modalitate de eliminare a monturilor este interventia chirurgicala. Cu toate acestea, operatia este indicata atunci cand monturile sunt dureroase sau ingreuneaza mersul. Medicii nu recomanda interventia chirurgicala cu scop estetic.

Prevenirea aparitiei monturilor

Pentru a preveni aparitia monturilor este indicat sa eviti folosirea incaltamintei stramte, cu toacuri foarte inalte si varfuri subtiri care nu ofera suficient spatiu piciorului.
In unele cazuri, atunci cand exista un istoric familial cu privire la aparitia monturilor, masurile de prevenire pot fi inutile.