Maria Zapca, mester popular de la Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale - Maramures, are un stand in cadrul targului de cadouri de Craciun de la Universitate.
"Am adus batice din bumbac - la 30 RON, siraguri din margele lucrate manual - 20 RON, bratari din margele - 5 RON, zgardane (de pus la gat) - 10 RON", ne-a spus Maria Zapca.
Tot la standul ei puteti gasi si: coliere din ametist si margele - 20 RON, cerge - 150 RON, costume populare din Sapanta - de la 200 RON in sus.
"Mesterul popular trebuie cautate si invitat peste tot! Vom ajunge ca traditia si lucrurile traditionale sa dispara si ca vom cumpara haine chinezesti si vom canta pe scena "Noi suntem romani", ne-a spus indignata Maria Zapca, care a invatat traditiile de la mama sa, Anuta Stan.
Maria Zapca are doi copii: Gheorghe, care se ocupa de treburile de barbat, si Maria, care lucreaza si ea obiecte traditionale.
"Mesterii traditionali ar trebui sa aiba un pastor! Nu stiu de ce mesterii populari nu pot fi cu drepturi de autor, ca si cantaretii", a mai spus Maria Zapca.