Doctorul meu: Interviu cu Maria Vasilescu (Redactor-Sef : Steluta Indrei )
De sanatatea femeii depinde sanatatea natiunii - interviu cu Maria Vasilescu, publisher Revista Politici de sanatate

1. De ce este necesar sa vorbim despre sanatatea femeii?
Maria Vasilescu: Femeile si barbatii prezinta diferente atat ca predispozitii de imbolnavire, cat si ca modalitati de tratament. Suntem diferiti nu numai din punct de vedere ginecologic dar si la nivelul organelor interne si bineinteles emotional, psihologic. Aceeasi boala poate afecta diferit cele doua genuri. De exemplu, femeile sunt mai predispuse la decese prin infarct miocardic. Inclusiv afectiunea ca atare se manifesta diferit. Semnalele ca o femeie sufera de infarct sunt diferite de cele ale barbatului. Femeia prezinta mai multe episoade de depresie si anxietate, inclusiv mai multe suiciduri ca urmare a depresiei, consecintele bolilor cu transmitere sexuala pot fi mai serioase la femei si exista boli care afecteaza in special femeile, cum ar fi osteoporoza.

2. In 2013 ati organizat prima editie a conferintei Sanatatea Femeii, la Bucuresti. De ce ati ales sa promovati acest concept?
Maria Vasilescu: Fara sa am vreun orgoliu profesional, am incercat intotdeauna sa organizez in Romania evenimente unice pentru tara noastra dar care existau de mult timp in tari dezvoltate. Pentru ca nu trebuie reinventata roata ci doar adaptatate anumite modele. Anul 2013 a fost un an special pentru mine pentru ca am avut sansa sa fiu aleasa intr-un program IVLP al Guvernului american, program intensiv de training in Statele Unite ale Americii, in mai multe orase, pe Sanatatea femeii. Am avut ocazia sa ma intalnesc cu specialisti din zona autoritatilor dar si sa vizitez spitale ca Mayo Clinic sau sa discut cu seful celui mai mare trib din Nevada si sa aflu cum gestioneaza americanii sanatatea femeilor si de ce e important sa abordam problema diferit.
Am revenit in tara si am organizat rapid prima editie care s-a bucurat de succes, participantii - lideri din domeniul sanatatii din Romania dar si straini - afirmand nevoia continuarii acestui demers. Iata ca pe 3 martie anul acesta, organizam a doua editie a Conferintei, la Palatul Parlamentului, impreuna cu Ministerul Sanatatii si Comisia de Sanatate din Senat si Comisia pentru Drepturile Omului. Sper ca aceasta initiativa sa determine autoritatile din Romania sa ia in serios faptul ca fara femei sanatoase, fara mame sanatoase, nu putem avea viitor. Femeile muncesc, sustin familia, nasc si dau sens atat economicului cat si socialului. Fara a deveni emotionali, este necesara crearea unor structuri la nivelul institutiilor oficiale, asa cum exista si in alte tari dezvoltate, dedicate exclusiv sanatatii femeii, cu fonduri si programe aferente.

3. Cum putem avea o strategie eficienta in acest domeniu?
Maria Vasilescu: Diferentele de gen sunt relevante atat pentru problemele de sanatate ale aparatului reproducator, cat si pentru prevalenta afectiunilor si a factorilor de risc in randul femeilor. Este esential sa se recunoasca faptul ca diferentele intre femei si barbati cu privire la starea de sanatate se datoreaza interactiunilor dintre factorii de mediu, factorii comportamentali si biologici asa cum se arata si in raportul Statistici si Informatii legate de Sanatatea Femeii din Uniunea Europeana realizat de reprezentantii Facultatii de Medicina Carl Gustav Carus din Germania pentru Comisia Europeana.
Ceea ce lipseste putin in Romania, este pe de o parte lipsa de viziune si interes pe termen lung, deoarece schimbarile sunt atat de dese atat la Ministerul Sanatatii cat si la CNAS incat putine sunt masurile care rezista in timp si sunt benefice pentru sistem - ma refer la pacient. Pentru a realiza o strategie trebuie in primul rand sa stim unde vrem sa ajungem si care este situatia de fapt in acest moment. Pe de alta parte vorbim despre lipsa evaluarilor situatiilor, care a condus de multe ori la luarea unor decizii fara logica.
Dupa ce am evaluat cum stau lucrurile, ne gandim sa realizam o strategie nationala. Din nou un punct slab pentru Romania care de cele mai multe ori a luat masuri..sectorial. Puteti spune acum care este strategia tarii noastre in domeniul ehealth, de exemplu? Revenind la sanatatea femeii, este necesara elaborarea unor programe de preventie reala precum si adaptarea serviciilor de asistenta medicala in scopul diminuarii indicatorilor crescuti de morbiditate si mortalitate la femei, sustinerea acestora in cresterea si educarea copiilor (in special in familiile monoparentale), elaborarea de politici intersectoriale care sa aiba ca scop diminuarea numarului de decese evitabile la femei etc.
Femeia trebuie sa devina o prioritate in preocuparile guvernelor prin elaborarea unor politici si strategii de sanatate specifice care sa sustina rolul femeii in plan social, economic, dar mai ales in garantarea sanatatii generatiei viitorului.

4. Cat de grava este situatia in Romania, in cifre?
Maria Vasilescu: Romania se situeaza pe primul loc in UE in ceea ce priveste mortalitatea la femei prin cancer de col uterin, cancer de ficat si cai biliare intrahepatice, boli cronice de ficat si ciroze, boli ale aparatului digestiv, complicatiile sarcinii si ale nasterii. Speranta de viata la nastere pentru femeile din Romania in perioada 2001 - 2010 a fost cu circa 6 ani sub media UE si a avut o evolutie paralela cu aceasta, iar in anul 2010 a fost cea mai mica din UE, dupa Bulgaria. In plus, rata specifica de mortalitate pentru toate cauzele de deces la femei in Romania pentru anul 2010 a fost de 1,5 ori mai mare decat media UE si cea mai mare dintre statele membre UE, dupa Bulgaria.
Cancerul de san constituie a 2-a cauza de deces prin cancer la femei in lume. In Romania este, insa, cel mai frecvent cancer la femei si prima cauza de deces prin neoplazii. Rata supravietuirii la 5 ani este de 60%, dar poate depasi 80% in cazul bolii depistate precoce. Introducerea unor programe organizate de screening , nu numai mamografic, trebuie sa constituie o prioritate a programelor nationale de promovare a sanatatii.
Acestea au fost cateva din concluziile primei editii a conferintei Sanatatea femeii. Pentru noutati in acest domeniu, va invit pe 3 martie la Palatul Parlamentului alaturi de 250 de reprezentanti ai autoritatilor si liderilor de opinie din domeniul sanatatii si nu numai.