Magazin: Ierusalim, orasul Domnului (Autor : IRINA STOICA)

Putine locuri raspandesc lumina si farmecul batranului Ierusalim, cu zidurile sale vechi emanand o magie unica in lume. Conform Talmudului, Dumnezeu i-a dat cate noua zecimi din frumusetea si stiinta lumii dar si noua zecimi din toata tristetea si suferinta Pamantului, si orasul, mai vechi decat multe alte asezari, a fost cucerit de 18 ori, daramat si reconstruit de fiecare data, ajungand in zilele noastre sa fie adorat de cele trei mari religii monoteiste.
Istoria Israelului a inceput aici cu peste 3000 de ani in urma, pe Muntele Templului. A fost momentul cand regele David a cucerit Ierusalimul aparat de iebusiti si a declarat orasul capitala sfanta a iudeismului. Fiul sau, Solomon, a ridicat un palat si un templu care ii purta numele. Daramat de cuceritorii straini, templul a pierdut si Chivotul Legilor care era adapostit inauntru, iar orasul a fost sters de pe fata pamantului. Al doilea templu a fost ridicat in jurul anului 515 i.Hr. si, in sfarsit un altul in 37 i.Hr. in vremea domniei regelui Irod. Din stralucitoarele constructii, daramate mai tarziu de arabi, nu a mai supravietuit decat zidul vestic de pe Muntele Templului, cladit din blocuri mari de piatra si cunoscut sub numele de Zidul Plangerii.
Ierusalimul este sacru si pentru musulmani, care il considera al treilea oras sfant dupa Mecca si Medina. Ei spun ca Profetul a urcat la Alah de pe o stanca aflata aici, incalecand un armasar inaripat, Al-Buraq. In secolul al VII-lea califul Omar I a cucerit Ierusalimul si pe locul respectiv a ridicat Domul Stancii, o constructie octogonala, capodopera de arhitectura islamica. De asemenea in oras a fost construita moscheea Al Aqsa constituind principalul loc de rugaciune al musulmanilor din Ierusalim.
Pentru crestini, Ierusalimul ramane locul cel mai drag si mai apropiat sufletelor lor. Este orasul in care a plans si a suferit Hristos, orasul in care, la 70 de ani dupa Rastignire a aparut prima comunitate crestina. In secolul al IV-lea, pe stanca de deasupra mormantului lui Iisus crestinii au ridicat Biserica Invierii. In 1149 cruciatii au inlocuit vechiul asezamant cu o bazilica romana, cunoscuta ca Biserica Sfantului Mormant. In fiecare an, mii de crestini urca aici pe Via Dolorosa, multi dintre ei purtand in spinare, in Saptamana Patimilor, cruci grele de lemn, reamintind suferintele Mantuitorului. Drumul, care se intinde de la Cetatea Antonia pana la Muntele Calvaria marcheaza si diferitele opriri ale lui Iisus.
La poalele Muntelui Maslinilor se afla Gradina Getsimani, un loc sfant atat pentru evrei cat si pentru crestini. Pe Muntele Maslinilor, evreii ingroapa odata pe an biletelele depuse in Zidul Plangerii. Pentru crestini, gradina este locul in care si-a petrecut Iisus, in rugaciune, ultimele ceasuri dinaintea prinderii sale. In secolul al IV-lea nu departe a fost construit un altar care a fost largit ridicandu-se in jurul lui, intre 1919-1924, Biserica Tuturor Natiunilor, dupa planurile arhitectului Antonio Barluzzi. Pe bolta bisericii se pot vedea stemele tarilor care au participat la constructie, iar stanca pe care s-a rugat Iisus este inconjurata cu o cununa din spini din fier forjat.
E greu de trecut in revista multimea monumentelor din Orasul Sfant. Cele trei comunitati religioase aflate aici se roaga fiecare propriului Dumnezeu dar nu unui Dumnezeu unic. Uneori izbucnesc chiar conflicte desi numele orasului ar putea fi tradus prin "Orasul pacii". Poate ca, ratiunea va invinge in cele din urma si toti credinciosii vor dobandi mult dorita pace, linistea sufleteasca prin care se vor simti mai aproape de Cele Sfinte.