Jurnalul National: Atentie la paracetamol! Luat in doze mari, perioade indelungate, mareste riscul de boli cardiovasculare(Autoare: Magda Marincovici)
Tratamentul cu paracetamol contra durerilor obisnuite, administrat in concentratii mari, o perioada indelungata ar putea avea efecte nefaste asupra sanatatii. Astfel, paracetamolul poate mari cu aproximativ 20% riscul de boli cardiovasculare, in special de infarct si de accident vascular cerebral (AVC), demonstreaza cercetatorii britanici intr-un studiu publicat in Annals of the Rheumatic Diseases.
Acest avertisment se alatura unei alte atentionari potrivit careia paracetamolul in doze mari si prelungite poate spori riscul de ulcer. Trebuie precizat ca aceste riscuri sunt cu atat mai mari cu cat vorbim despre un consum excesiv si de lunga durata. Problemele asociate in aceste cazuri sunt majore, in special gastro-intestinale si renale. Vorbim despre supraconsum in cazul persoanelor care iau zilnic doze foarte mari de paracetamol (trei comprimate de doliprane 1000, zilnic) o perioada indelungata. Bazandu-se pe opt studii anterioare, expertii britanici subliniaza si riscul major de deces (pana la 63%) in cazul pacientilor care inghit acest medicament in mod repetat si doze mari. Cercetatorii, coordonati de prof. Philip Conaghan de la Spitalul britanic Leeds, spun ca riscurile enumerate nu sunt cele mai severe si ca adevaratul risc al paracetamolului este mai mare decat cel banuit in prezent de comunitatea medicala. Tinand seama de folosirea frecventa si de faptul ca este disponibil fara reteta medicala, pare justificat sa se faca o analiza asupra eficientei si tolerantei acestui medicament in patologii particulare, spun cercetatorii britanici. Potrivit prospectului, acest medicament este folosit contra febrei, pentru calmarea durerilor usoare si moderate de cap, de articulatii, de spate, dentare, precum si a durerilor din timpul ciclului menstrual.
Ca in cazul oricarui medicament luat fara prescriptia medicului, inainte de administrare, trebuie sa ne consultam cel putin cu farmacistul si sa respectam intocmai prospectul.