Jurnalul National: Tigarile electronice, risc mare de cancer (Autoare: Magda Marincovici)
Tigara electronica ar putea fi mai periculoasa de 5 pana la 15 ori fata de tigara traditionala in privinta riscului de cancer. Incalzita la maximum si aspirand profund in piept, vaporii ce contin nicotina din tigarile electronice pot sa formeze formaldehida, substanta care este de 5 pana la 15 ori mai cancerigena comparativ cu tutunul, potrivit cercetatorilor americani.
- Noi am constatat ca formaldehida poate sa formeze in timpul procesului de vaporizare a tigarii electronice, explica specialistii de la Universitatea de Stat Portland intr-un studiu publicat in ultimul numar (22 ianuarie) al New England Journal of Medicine.
In acest studiu s-a folosit un dispozitiv de inhalare a vaporilor din tigarile electronice cu voltaj mic si mare, pentru a determina modul cum formaldehia, factor cancerigen cunoscut, se formeaza plecand de la un lichid ce contine nicotina, agenti chimici de aroma, propilenglicol si glicerina. Cercetatorii au avut surpriza sa nu gaseasca formaldehida, cand voltajul e mic (3,3 volti), incalzind normal lichidul ce se gaseste in rezervorul tigaretelor electronice. Aceste tigarete sunt dotate cu o rezistenta alimentata de o baterie electrica.
Dar cand lichidul este supraincalzit (peste 5 volti), nivelul formaldehidei este foarte ridicat. Astfel, vaporizatorul care inhaleaza in mod obisnuit echivalentul a trei mililitri din acest lichid fierbinte, absoarbe aproape 14 miligrame de formaldehida. Si iata o comparatie. O persoana care fumeaza un pachet de tigari zilnic inhaleaza aproape 3 miligrame din aceasta substanta cancerigena. Or, pe termen lung, inhalarea a 14 miligrame din aceasta substanta nociva, zilnic, poate mari cu 5 pana la 15 ori a riscul de cancer. Trebuie precizat, insa, ca sunt si specialisti care, in continuare, sustin ca varianta electronica a tigarii este mai putin nociva ca sora ei traditionala.