Jurnalul National: Putem deveni dependenti de unele alimente (Autoare: Magda Marincovici)
Pizza, ciocolata si chips-urile creeaza modificari la nivelul creierului similare celor induse de droguri sau alcool
Unele aliment pot sa ne creeze o dependenta similara celei provocate de unele medicamente sau de unele droguri, sustine un studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Universitatea din Michigan. Precedentele studii consacrate dependentei induse de unele alimente, efectuate pe rozatoare de laborator, au demonstrat ca alimentele transformate, ce contin zahar adaugat, creeaza dependenta. Studiul de fata aduce dovezi cum ca unele alimente, in special cele foarte sarate, foarte grase sau foarte dulci, atrag dupa sine o veritabila dependenta in cazul omului. Explicatia consta in faptul ca aceste alimente reusesc sa activeze exact aceleasi zone ale creierului pe care le activeaza unele droguri puternice.
Pentru a aduna dovezi, cercetatorii americani au cerut mai multor participanti la studiu, in numar de aproximativ 500, sa analizeze o lista cu 35 de alimente si sa spuna pe care dintre ele ar fi capabili sa le manance pana li se face rau sau la care sunt gata sa renunte oricand. Cercetatorii au procedat la efectuarea unor scoruri medii pentru alimentele din lista propusa si, apoi, la clasarea acestora in functie de comportamentul adictiv. Si pe primele trei locuri in topul alimentelor celor mai adictive se plaseaza pizza, ciocolata si chips-urile, urmate de prajituri si inghetata. Pe ultimele locuri ale topului gasim: castravetii, morcovii, mazarea, marul si orezul brun.
Potrivit doctorului Nicole Avena de la Scoala de Medicina Mont Sinai, nici pe departe nu este o intamplare modul cum arata acest top, deoarece studiile sugereaza ca alimentele placute la gust, dar foarte procesate au capacitatea de a declansa comportamente si modificari la nivelul creierului identice cu comportamentele generate de consumul de droguri, de alcool sau de medicamente.
In prezent, dependenta alimentara nu este o tulburare recunoscuta in mod oficial de medicina. Tulburarea acceptata de comunitatea stiintifica este hiperfagia sau compulsia alimentara grava, care reprezinta o slabiciune extrema in fata tentatiilor alimentare. O persoana care manifesta asemenea tulburari mananca intr-o perioada scurta de timp o cantitate mare de alimente, depasind cu mult ceea ce majoritatea persoanelor mananca in aceeasi perioada de timp si in aceleasi circumstante.