JURNALUL NATIONAL / OMS : Creste riscul de poliomielita. In tara noastra, copiii ar trebui vaccinati obligatoriu contra difteriei, pertusis, tetanos, poliomielita, rujeola, rubeola, oreion (Autoare : Magda Marincovici)
In tara noastra, rata medie de acooperire vaccinala a scazut sub 75% pentru mai multe tipuri de vaccin, in timp ce recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) este de peste 95%, avertizeaza prof. dr. Alexandru Rafila, presedintele Societatii Romane de Microbiologie. In acest sens, la noi este necesara vaccinarea obligatorie impotriva difteriei, pertusis, tetanosului, rujeolei, rubeolei, oreionului si poliomielitei. Conform datelor din 2014 ale Centrului National de Supravegherea si Controlul Bolilor Transmisibile, la varsta de 12 luni a copiilor nascuti in iulie 2013, acoperirea vaccinala este sub tinta recomandata de OMS. Rata medie de acoperire vaccinala este de 69.4% pentru vaccinul DTP4 (4 doze de vaccin impotriva difteriei, tetanosului si pertusis), in timp ce procentul de acoperire pentru vaccinul contra rubeolei, rujeolei si oreionului este de 75.4%, iar pentru hepatita B este de 91.3%. In cazul copiilor nascuti in iulie 2012, acoperirea vaccinala s-a redus alarmant: de exemplu, rata a scazut cu 4% la vaccinul impotriva hepatitei B. Avertismentele au fost subliniate in cadrul Conferintei Nationale Actualitati in Vaccinologie â€" RoVaccin 2015, in contextul in care OMS semnaleaza ca scaderea imunizarii explica aparitia unor epidemii, cum au fost cele de rujeola si rubeola, cu consecinte grave, inclusiv decese printre copii.
- Acoperirea vaccinala a scazut, riscul de aparitie a unor boli pe care nu le-am mai vazut de multi ani si, mai mult, riscul transmiterii lor in colectivitate, izbucnirea unor focare epidemice sau chiar epidemii sunt posibile, subliniaza prof. dr. Rafila.
De asemenea, 30,3% dintre acesti copii au fost depistati ca sunt incomplet vaccinati in raport cu varsta, in crestere fata de anul precedent, cand proportia era de 26%. Neprezentarea ramane principalul motiv al vaccinarii necorespunzatoare in raport cu varsta. Printre motivele pentru care copii nu sunt vaccinati corect si la timp se afla contraindicatiile medicale, urmate de disfunctionalitati in furnizarea vaccinului. In prezent, la nivel global, sunt cateva urgente majore de sanatate publica: epidemia de ebola, reaparitia poliomielitei in Asia, cu pericolul ca boala sa revina si pe continentul european.