Jurnalul National: Copii cu risc de orbire din cauza diabetului (Autoare: Magda Marincovici)
Avertisment: creste numarul tinerilor ce prezinta complicatii ale diabetului tip 1
Diabetul afecteaza un numar crescand de copii si tineri, avertizeaza Asociatia britanica a diabetului, pe baza unui studiu efectuat in Marea Britanie. Avertismentul este si mai sever, deoarece medicii sunt ingrijorati mai ales de aparitia precoce a complicatiilor diabetului.
- A trai cu aceasta boala inseamna a fi in mod constant in echilibru pe franghie, considera directorul Asociatiei britanice a diabetului.
In cazul diabetului, complicatiile acestei boli par sa afecteze precoce tot mai multi copii. Aceste complicatii cu prognostic sever pot sa genereze orbire, accident vascular cerebral sau insuficienta renala. Medicii trag acest semnal de alarma cu atat mai mult cu cat, in 2013, diabetul tip 1 a fost descoperit la 26.867 de copii si tineri cu varste sub 25 de ani, respectiv cu aproximativ 1.000 de cazuri mai mult comparativ cu anul anterior: 25.221 in 2012; 26.867 in 2013.
Potrivit unui nou raport al Colegiului regal de pediatrie si sanatate infantila, peste un sfert (27,5%) de tineri diagnosticati cu diabet tip 1 prezinta tensiune arteriala ridicata; 14% acuza semene precoce de boala a ochiului ce mareste riscul de orbire; 7% au markeri de boala renala.
- Este pentru prima data cand facem acest tip de studiu si numarul copiilor sub 18 ani, cu complicatii provocate de diabet, este mai mare decat ne-am imaginat initial, subliniaza medicii de la Colegiul regal.
Diabetul, indiferent ca este de tip 1 sau 2, corespunde unei cresteri de durata a concentratiei glucozei in sange. Aceasta dereglare a concentratiei glicemiei poate avea numeroase cauze, dar in diabetul tip 1, este provocata de distrugerea celulelor pancreatice specializate in productia de insulina. In aparitia diabetului tip 1, numit si diabetul zaharat insulino-dependent, componenta auto-imuna are un rol major. Reactia auto-imuna este declansata de factori din mediu inca insuficient cunoscuti, cum sunt substantele toxice, virusuri etc. De altfel, diabetul tip 1 este frecvent asociat cu alte boli auto-imune (tiroidita Hashimoto, boala Basedow, boala Addison etc. Diabetul tip 1 este asociat cu nevoia de a urina frecvent, senzatia permanenta de sete, foame excesiva, pierderea in greutate, tulburari de vedere, stare de oboseala, simptome ce se pot aparea brusc.
Potrivit unor estimari, in tara noastra, intre 4 si 6 copii fac diabet tip 1. OMS semnaleaza ca, anul trecut, 9% din populatia globului cu varste de peste 18 ani era suferinda de diabet. In 2012, diabetul a fost cauza a 1,5 milioane de decese.