Jurnalul National: Diabet de la lipsa vitaminei A (Autoare: Magda Marincovici)
Carenta de vitamina A ar putea fi cauza aparitiei diabetului tip 2, demonstreaza un studiu realizat de cercetatorii de la Weill Cornell Medical College de New-York (SUA), publicat in The Journal of Biological Chmistry. Aceasta descoperire ar putea fi la originea unui tratament eficient al diabetului tip 2. Se stie ca diabetul tip 2 se caracterizeaza printr-o hiperglicemie cronica, adica printr-un nivel foarte ridicat de glucoza (zahar) in sange. Insulina, hormonul secretat de pancreas, nu mai reuseste sa stocheze zaharul in celule, fenomen numit insulino-rezistenta. Acest tip de diabet afecteaza in principal persoanele supraponderale si/sau adulte si este asociat cu probleme cardiovasculare si oftalmologice, daca nu e tratat corect. Potrivit autorilor acestui studiu, deoarece vitamina A stimuleaza activitatea celulelor beta ale pancreasului, carenta acestei vitamine poate declansa aparitia diabetului. Celulele beta au misiunea de a produce si elibera insulina in sange, care regleaza nivelul de glucoza din sange.
Cercetatorii au observat in testele de laborator ca pierderea de celule beta, determina scaderea insulinei si cresterea nivelului de zahar in sange. Atunci cand in alimentatia rozatoarelor a fost reintrodusa vitamina A, productia de celule beta a crescut ca, de altfel, si secretia de insulina. Evident, nivelul glucozei din sange a revenit la limitele normale. Pentru cercetatorii de la Weill Cornell Medical College de New-York este clar ca lipsa vitaminei A este legata de declansarea diabetului tip 2, dar ca aceasta nu este singura cauza. Ceea ce vrem sa stim este modul in care lipsa vitaminei A determina disparitia celulelor beta. Aceste celule sunt extrem de sensibile la lipsa de vitamin A din alimentatie, ceea ce nimeni nu a constatat pana acum”, precizeaza dr. Gudas, co-autor al studiului. In alimentatie, vitamina A se prezinta sub doua forme - retinol sau derivati din retinol - in carne, peste, lactate. Forma vegetala, numita provitamina A sau beta-caroten, este prezenta in fructe si legume. Morcovii, caisele si spanacul contin mari cantitati de vitamina A.