Jurnalul National: Sanatatea inimii cu alune. Reteta de viata lunga: 30 de grame de alune pe saptamana, neaparat crude (Autoare: Magda Marincovici)
Alunele, consumate in cantitati rezonabile, pot sa ne puna la adapost de bolile cardiovasculare si sa reduca riscul de deces prin aceste afectiuni. Este concluzia unui studiu publicat recent in Journal of the American Medical Association, Internal Medicine. Acest studiu a fost efectuat pe un lot de peste 70.000 de americani, albi si negri, si pe un lot de 130.000 de chinezi. Majoritatea participantilor la acest studiu apartineau categoriilor socio-economice modeste. In studiul nostru, am constatat ca a manca alune poate reduce, in general, mortalitatea si,in special, rata de deces, consecinta a bolilor cardiovasculare, explica Hung Lui, epidemiolog la Universitatea Vanderbilt, principalul autor al studiului. Avantajele consumului de alune sunt valabile atat la femei, cat si la barbati, indiferent de grupul etnic caruia ii apartin, precizeaza autorul studiului.
Trebuie subliniat ca studiul pledeaza pentru cantitati rezonabile de alune, respectiv 30 de grame pe saptamana. Aceasta cantitate ar fi suficienta pentru a ne feri de suferinte cardiovasculare severe. Explicatia vine de la autorii studiului. Alunele sunt bogate in nutrienti si contin acizi grasi nesaturati, fibre, vitamine si antioxidanti, elemente extrem de utile pentru buna functionare a sistemului cardiovascular.
In acelasi timp, alunele sunt considerate un fel de elixir al tineretii, gratie vitaminei E care protejeaza perfect celulele epidermei. Persoanele care consuma cateva alune zilnic au pielea mai intinsa si mai luminoasa. Dar pentru a beneficia de toate aceste avantaje este bine sa retinem ca alunele trebuie mancate neaparat crude. Chiar daca sunt mai gustoase prajite si sarate, la temperaturi inalte, alunele pierd din zestrea valoroasa de nutrienti. In plus, adaosul de sare abia ca poate mari riscul de hipertensiune, iar prin prajire, din cauza carbohidratilor, alunele au un indice glicemic mare, contribuind la luarea rapida in greutate.