Magda Marincovici (Viata Sanatoasa) : Alimente care contin minerale ce tin sub control hipertensiunea
estiri.ro
Duminica, 8 Martie 2015
19468
Jurnalul National: Alimente anti-hipertensiune: Iaurt, fasole boabe, banane, brocoli, avocado (Autoare: Magda Marincovici)
Hipertensiunea poate fi prevenita si cu ajutorul unei alimentatii adecvante. In primul rand alimente fara sare, dar si alimente bogate in trei minerale esentiale: calciu, magneziu, potasiu. Iata principalele alimente care ofera cele trei minerale ce pot tine sub control hipertensiunea:
Iaurt. Un bol de iaurt furnizeaza 49% calciu, 12% magneziu, 18% potasiu din necesrul zilnic. De asemenea, iaurtul consumat zilnic reduce riscul de diabet tip 2.
Fasole alba, boabe. O farfurie de fasole alba asigura 23% calciu, 30% magneziu si 18% potasiu din ratia zilnica. Fasolea alba este si o excelenta sursa de proteine. O solutie: salata de fasole alba cu ton.
Banane. 1% calciu, 8% magneziu, 12% poasiu din necesarul zilnic avem de la o singura banana mijlocie. Important este aportul de potasiu, deoarece poate compensa eventualul deficit provocat de unele medicamente antihipertensive.
Brocoli. O portie de brocoli fiert furnizeaza 6% calciu, 8% magneziu si 14% potasiu din totalul recomandat de specialisti. In plus, brocoli mai contine o enzima cu proprietati anti-cancer si anti-inflamatorii.
Avocado. Plasat la granita dintre fruct si leguma, avocado contine antioxidanti si vitamine, nu ingrasa, previne imbatranirea prematura a celulelor si reuseste, totodata, sa mentina la valorile normale colesterolul din sange. Si, pe deasupra, avocado ne asigura din total zilnic indicat de medici: 2% calciu, 10% magneziu si 20% potasiu.
Hipertensiunea arteriala este extrem de frecventa, ea deschizand calea unor boli cardiovasculare severe. Potrivit dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, in tara noastra, bolile cardiovasculare provoaca 60% din totalul deceselor.
Tensiunea arteriala fluctueaza in cursul unei zile. In stiuatii de stres, de emotii intense, tensiunea creste. Cand tensiunea arteriala este in mod constant 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiune arteriala. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt mai mici de 140/90 mm Hg. In cazul pacientilor cu diabet zaharat tensiunea arteriala trebuie sa fie mai mica de 130/80 mm Hg.
Daca nu este tratata in mod corect, hipertensiunea provoaca numeroase complicatii grave: accidentul vascular cerebral, infarct, insuficienta cardiaca sau renala, retinopatie, ateroscleroza, tulburari erectile etc.
TVR
Luni, 15 Aprilie 2024
19468
TVR
Luni, 15 Aprilie 2024
19468
Antena3
Luni, 15 Aprilie 2024
19468
Antena3
Luni, 15 Aprilie 2024
19468