Jurnalul National: Alimente anti-hipertensiune: Iaurt, fasole boabe, banane, brocoli, avocado (Autoare: Magda Marincovici)
Hipertensiunea poate fi prevenita si cu ajutorul unei alimentatii adecvante. In primul rand alimente fara sare, dar si alimente bogate in trei minerale esentiale: calciu, magneziu, potasiu. Iata principalele alimente care ofera cele trei minerale ce pot tine sub control hipertensiunea:

Iaurt. Un bol de iaurt furnizeaza 49% calciu, 12% magneziu, 18% potasiu din necesrul zilnic. De asemenea, iaurtul consumat zilnic reduce riscul de diabet tip 2.

Fasole alba, boabe. O farfurie de fasole alba asigura 23% calciu, 30% magneziu si 18% potasiu din ratia zilnica. Fasolea alba este si o excelenta sursa de proteine. O solutie: salata de fasole alba cu ton.

Banane. 1% calciu, 8% magneziu, 12% poasiu din necesarul zilnic avem de la o singura banana mijlocie. Important este aportul de potasiu, deoarece poate compensa eventualul deficit provocat de unele medicamente antihipertensive.

Brocoli. O portie de brocoli fiert furnizeaza 6% calciu, 8% magneziu si 14% potasiu din totalul recomandat de specialisti. In plus, brocoli mai contine o enzima cu proprietati anti-cancer si anti-inflamatorii.

Avocado. Plasat la granita dintre fruct si leguma, avocado contine antioxidanti si vitamine, nu ingrasa, previne imbatranirea prematura a celulelor si reuseste, totodata, sa mentina la valorile normale colesterolul din sange. Si, pe deasupra, avocado ne asigura din total zilnic indicat de medici: 2% calciu, 10% magneziu si 20% potasiu.

Hipertensiunea arteriala este extrem de frecventa, ea deschizand calea unor boli cardiovasculare severe. Potrivit dr. Gabriel Tatu-Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, in tara noastra, bolile cardiovasculare provoaca 60% din totalul deceselor.

Tensiunea arteriala fluctueaza in cursul unei zile. In stiuatii de stres, de emotii intense, tensiunea creste. Cand tensiunea arteriala este in mod constant 140/90 mmHg vorbim despre hipertensiune arteriala. Valorile normale ale tensiunii arteriale sunt mai mici de 140/90 mm Hg. In cazul pacientilor cu diabet zaharat tensiunea arteriala trebuie sa fie mai mica de 130/80 mm Hg.

Daca nu este tratata in mod corect, hipertensiunea provoaca numeroase complicatii grave: accidentul vascular cerebral, infarct, insuficienta cardiaca sau renala, retinopatie, ateroscleroza, tulburari erectile etc.