Mariustuca.ro / Viitorul nu arata bine: Valuri de caldura si insecte, alergii si boli tropicale, in special, in sud-estul Europei (Autoare: Magda Marincovici)
Valurile de caldura, alergii, boli tropicale, insecte. Aceasta ar putea fi nota comuna in deceniile ce urmeaza, avertizeaza participantii la conferinta internationala a GIS, o gruparea de interes stiintific formata din reprezentanti ai mai multor institutii de cercetare si invatamant.
Un val de caldura se defineste prin o perioada de mai multe zile de-a lungul carora tempetaturile inalte nu coboara in timpul noptii. In 2003, canicula a provocat decesul a 15.000 de persoane numai in Franta.
- Zeci de modele informatice arata care ar fi zonele cele mai afectate pe suprafete mai mari sau mai mici, potrivit parametrilor de calcul, spune Robert Vautard, directorul Laboratorului pentru stiintele climei si mediului. Dar indiferent de model luat in calcul, sud-estul Europei va avea cel mai mult de suferit. Solurile uscate vor transmite energia solara sub forma de caldura, amplificand canicula. Vor fi si unele soiuri de plante care vor avea de castigat. Astfel, se va inregistra o raspandire masiva a ambroziei, planta ce a invadat Europa venind din America de Nord. Se stie ca aceasta polenul acestei plante provoaca, in cazul persoanelor sensibile, rinite, conjunctivite, traheite, crize de astm. Astfel, perioada de vegetatie va incepe mai devreme din cauza fertilizarii cu CO si polenurile vor fi mai abundente, in perspectiva anilor 2050, subliniaza Nicolas Viovy, cercetator la LSCE.
De asemenea, Cyril Caminade, de la Universitatea din Liverpool (Regatul Unit), a elaborat un model pentru o posibila invazie de insecte purtatoare de boli, cum sunt febra dengue sau chikungunya. Concluzia: in 2050, aceste insecte purtatoare de boli infectioase vor fi peste tot, mai putin in regiunile montane.