mariustuca.ro / Testul de sange care identifica femeile predispuse la depresie post-partum (Autoare: Magda Marincovici)
Un test de sange, efectuat intr-un cabinet medical, poate sa identifice femeile care prezinta un risc mai mare de depresie post-partum. Exista ceea ce numim curent baby-blue si depresie post-partum sau depresie post-natala.
Baby-blue este o forma de depresie de scurta durata, de regula aproximativ trei zile dupa nastere. Depresia post-partum se poate prelungi si cateva luni, cu episoade dificile pentru mama, sub forma de tristete, anxietate, stare de disperare. Aceste tulburari o impiedica pe mama sa-si indeplineasca activitatile zilnice, chiar si pe cele care-l privesc pe nou-nascut.
Potrivit unor studii, 1-3 lauze din 1.000 sufera de o forma grava de depresie post-partum, care impune ingrijire medicala de specialitate urgenta, manifestata prin delir, halucinatii si chiar tendinte de a-i provoca un rau copilului.
Ca in cazul oricarei boli, si in cazul depresiei post-partum importanta este descoperirea inf aze incipiente.
Pentru aceasta cercetatorii americani au reusit sa evidentieze markerii sanguini care ajuta la identificarea femeilor cu risc mai mare de depresie post-partum.
- Stim ca femeile care au suferit de depresie inainte de sarcina sunt mai expuse riscului de depresie dupa ce au nascut, explica Jessica Connelly, co-autor al studiului publicat in revista Frontiers in Genetics. Totusi, riscul le pandeste si pe femeile care nu au suferit niciodata de depresie inainte de sarcina. Acesti markeri permit sa le identificam in faze incipiente, spune Jessica Connelly.
Pentru a descoperi acesti biomarkeri, cercetatorii s-au focalizat asupra ocitocinei, numita in mod curent hormonul iubirii si al atasamentului. Acest hormon stimuleaza contractiile uterului in timpul nasterii, dar are si un rol major in mentinerea legaturii dintre mama si copil, a legaturii sociale si a reducerii anxietatii. De altfel, o cantitate extrem de mica de ocitocina la mama, dupa nastere, a fost asociata cu depresia post-partum.
Daca datele se vor confirma si pe esantioane mai mari de femei, cercetatorii spera sa definitiveze un test sanguin utilizabil pentru a descoperi viitoarele mame ce prezinta risc de aparitie a depresiei post-partum.