Mariustuca.ro : Canicula si umezeala favorizeaza inmultirea tantarului-tigru, care transmite doua infectii grave (Autoare: Magda Marincovici)
Canicula a determinat, printre altele, imultirea rapida a insectelor, in special a tantarului-tigru, cel care transmite febra dengue si chikungunya, avertizeaza autoritatile franceze. Tantarul-tigru ar putea fi numit si tantarul-zebra, deoarece este brazdat de linii albe de abdomen.
Aceasta insecta are o lungime de aproximativ 7 milimetri si a venit in Europa din Asia. In Franta, de exemplu, a fost semnalat in 20 de departamente, dar si in Romania. Tantarul-tigru este, totusi, denumirea cea mai potrivita, deoarece este foarte agresiv si rezistent. Se raspandeste rapid cu ajutorul mijloacelor de transport. A fost semnalat in trenuri, avioane, masini. Intrucat sunt putine substante cu care sa fie exterminat, in Franta se experimenteaza tantarul mascul steril, care nu ar mai putea fecunda tantarul femela, impiedicandu-se astfel reproducerea.
Deocamdata, pentru a ne proteja de aceasta insecta se recomanda asanarea ochiurilor de apa statuta, inclusiv din jurul plantelor, acestea fiind locurile preferate pentru depunerea oualelor. De asemenea, sunt recomandate solutiile anti-tantari si plasele la ferestre si usi.
Tantarul-tigru transmite doua infectii severe: febra dengue si chikungunya.
Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, precizeaza ca febra Dengue debuteaza cu un sindrom de tip gripal si, in absenta unui tratament adecvat, poate evolua cu complicatii severe. Daca in faza critica a bolii nu este administrat un tratament eficient pentru evitarea complicatiilor, decesul poate surveni in 24-48 de ore. In faza de remisie, starea bolnavului se imbunatateste treptat. Daca boala a afectat creierul, pacientul poate avea convulsii sau tulburari neurologice.Infectia chikungunya se manifesta, in general, dupa 2-12 zile de la momentul intepaturii.
Infectia chikungunya debuteaza brusc cu a febra, dureri ale articulatiilor si rigiditatea acestora. De asemenea, infectia se manifesta prin : dureri musculare, de cap, stare de voma si greata, oboseala, eruptie pe trunchi, talpi, palme si fata. In general, simptomele pot fi usoare, infectia poate trece fara complicatii si bolnavii se pot reface complet. In cazul unor pacienti, durerile articulare sunt persistente mai multe luni, chiar ani la rand si pot fi invalidante.
Anual, in lume, din cauza bolilor transmise de acest tantar, se inregistreaza aproximativ 725.000 de decese.