Mariustuca.ro / Sucul de coacaze negre activeaza functiile creierului si previne cancerul (Autoare: Magda Marincovici)
O echipa de medici neo-zeelandezi a demonstrat, in premiera, ca sucul de coacaze negre stimuleaza activitatea cerebrala a tinerilor. Se stia, pana la aceasta cercetare, ca polifenolii din coacaze sunt benefice pentru creierul animalelor. Cateva studii au pledat pentru efectele pozitive asupra memoriei si orientarii in spatiu si timp oferite de sucul de struguri si sucul de afine consumat de persoane in varsta care prezinta asemenea tulburari.
De aceasta data, studiul coordonat de cercetatorul Anthony Watson de la New Zealand Institute for Plant& Food Research din Auckland si laboratorul Brain Performance and Nutrition Research Center din cadrul Universitatii Northumbria) Marea Britanie s-a orientat spre coacaze si tineri. 36 de tineri, cu varste intre 18 si 35 de ani, au baut o data pe saptamana, timp de trei saptamani, suc de coacaze proaspete, mai precis un soi de coacaze numit Blackadder, varietate cultivata in Noua Zeelanda. O parte dintre tineri au primit suc de coacaze, cealalta placebo.

Varza si sfecla rosie, zmeura, strugurii negri

Inainte si dupa acest experiment, tinerii au efectuat un set de teste cognitive si li s-au luat probe de sange. Bilantul este limpede: tinerii care au baut suc de coacaze au inregistrat performante cognitive. Daca tinerii beau 142 ml de suc inregistreaza, dupa 60 de minute, scoruri bune la testele de vigilenta si reusesc sa scape de starea de oboseala. Analizele de sange au indicat o crestere a concentratiei de monoamine (neuroadrenalina, dopamina, serotonina), implicate puternic in generarea unei tonus general bun.
Cum se explica beneficiile coacazelor in aceste cazuri? Coacazele, ca si alte fructe de padure, contin antociane, compusi care confera culoarea specifica acestor fructe. S-a demonstrat in vitro ca antocianele au efect inhibitor marind concentratia monoaminelor din sange, explica prof. Anthony Watson. Toate varietatile de coacaz au un continut bogat de antociane, spune prof. Watson. Desi testele au fost efectuate pe soiul Blackadder, el este convins ca toate ofera aceste beneficii.
Pornind de la acest studiu efectuat in Noua Zeelanda, sa venim acasa si sa retinem de la specialistii nostri ca putem sa profitam de efectele anticancerigene ale antocianelor, daca mancam sau bem zilnic sucuri din fructe si legume colorate rosu-intens: struguri negri, zmeura, pomusoare de padure, varza rosie, sfecla rosie si, evident, coacaze.