Jurnalul National: Sexul neprotejat si drogurile injectabile sunt doua cai prin care tinerii se expun riscului de infectie cu HIV (Autoare: Magda Marincovici)
Sexul neprotejat si administrarea intravenoasa de droguri sunt doua cai de transmitere a HIV amenintatoare mai ales in cazul tinerilor. Din 2011, cazurile noi de HIV sunt puse pe seama contactului sexual neprotejat si a consumului de droguri pe cale intravenoasa, in special la tineri (19-20 de ani). Acest lucru ne-a facut sa spunem ca prezervativul reprezinta cel mai bun vaccin impotriva HIV. Din pacate, este si cel mai putin folosit. Ori de cate ori doi parteneri doresc sa formeze un cuplu, sa aiba relatii sexuale este bine sa se testeze inainte pentru HIV, hepatita B si C, recomanda prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals. Acest fenomen este evidentiat si de asociatiile de lupta contra HIV/SIDA din Franta care trag un puternic semnal de alarma: tinerii au tendinta de a neglija importanta prezervativului pentru a se proteja de infectia cu HIV. Tendinta de neglijare a acestei metode ieftine si eficiente de protejare de bolile transmitere sexuala, printre care si infectia cu HIV, are si explicatii: prezervativul este perceput mai mult ca un instrument de constrangere decat ca unul indispensabil pentru a tine la distanta virusul imunodeficientei umane (HIV). Si de aici o realitate periculoasa: multi tineri nu mai folosesc prezervativul in cazul primelor raporturi sexuale.
Asociatiile de lupta contra HIV sunt ingrijorate de aceasta atitudinea de relaxare a vigilentei tinerilor legat de importanta sexului protejat. Aceasta atitudine face ca multi tinerii sa minimalizeze riscurile asociate cu HIV, riscul de contaminare in timpul raporturilor sexuale neprotejate. O ancheta efectuata de Harris Interactive, realizata pentru Smerep, arata ca, in 2014, aproximativ 33% dintre studenti - fata de 30% in 2013 - au declarat ca niciodata nu au folosit prezervativul. De asemenea, o treime dintre tinerii inclusi in ancheta au marturist ca nu au facut un test HIV dupa ce au schimbat partenerul de sex. Este o forma de banalizare a SIDA, explica pentru AFP, Renaud Bouthier, director d'Avenir Sante, o asociatie activa in domeniul sanatatii de aproape 25 de ani.
La noi, prof. dr. Streinu-Cercel mai semnaleaza si aparitia grupului persoanelor care se drogheaza la seringa, asociat cu pericolul de transmitere a virusurilor prin sange (HIV, hepatita B si C).
Totusi, in Europa, tara noastra reprezinta un model in privinta luptei cu HIV/SIDA. Statisticile sunt o dovada: numarul pacientilor HIV/SIDA care traiesc este de 12.732, din cele 19.906 de cazuri inregistrate intre 1985 si 2014. In aceeasi perioada, s-au inregistrat 6.540 de decese. Romania are cel mai mare numar de supravietuitori de lunga durata inregistrati la grupa de varsta 19 - 29 de ani, peste 50% dintre acestia apartinand cohortei de pacienti din perioada 1987-1990.