Mariustuca.ro / Atentie! E sezonul scaldatului si al slabitului rapid cu pastile contrafacute (Autoare: Magda Marincovici)
Mai multe agentii ale medicamentului din tari UE avertizeaza asupra pericolelor la care ne expunem atunci cand folosim medicamente sau suplimente alimentare de slabit contrafacute. Apelul este actual in orice moment al anului, dar mai ales acum, cand este foarte mare tentatia â€" mai ales printre tinere, de a slabi rapid pentru a arata cat mai bine in costumul de baie. Sa recunoastem ca acesta tentatie, hai sa spunem una de sezon estival, este universal valabila, de unde si avertismentele lansate periodic de agentiile de specialitate din tarile UE. La noi, inca de la inceputului acestui an, Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) lansa un nou apel catre pacienti, publicul larg ca sa nu se achizitioneze medicamente de pe Internet, deoarece exista un risc major de a cumpara un produs falsificat, despre care nu stiu ce este si de unde provine, sau daca prezinta siguranta pentru administrare. Doza ar putea fi prea mare sau prea mica, sau produsul ar putea fi contaminat.

In Franta, recent, Agentia nationala a medicamentului (ANSM) sublinia, intr-un recent articol publicat in Le Point, riscurile grave asupra sanatatii prin folosirea de medicamente, plante, preparate, dispozitive, toate aflate in afara circuitului legal, destinate persoanelor supraponderale sau obeze.

Povestea lui Alli

Celebra este povestea medicamentului de slabit Alli contrafacut, ce a pornit din SUA. Administratia pentru Alimente si Medicamente (FDA) din SUA a lucrat, impreuna cu producatorul medicamentului original, si a stabilit ca Alli, pentru procurarea caruia nu este necesara reteta medicului (OTC), continea sibutramina, in loc de orlistat, substanta activa. Apelul FDA si a Agentiei Europene a Medicamentelor (EMA) avea in prin plan informarea asupra riscului procurarii, in continuare, a medicamentului contrafacut prin intermediul internetului.

Ulterior, Agentia Europeana a Medicamentului a indicat suspendarea autorizatiilor pentru medicamentele ce contin sibutramina, din cauza dovezilor care sugerau un risc crescut de atacuri de cord si infarct.

Indicatie valabila inclusiv in Romania. Astfel, ANMD, care are misiunea de autoriza punerea pe piata noastra a medicamentelor, a atras atentia ca, potrivit deciziei CE, medicamentul Reductil care contine sibutramina nu mai poate fi prescris si eliberat pacientilor in nici o tara a Uniunii Europene, evident nici in tara noastra. Din aceeasi categorie de medicamente suspendate si asupra carora ANDM a formulat informari este metabolite adelgazante”, un vaccin contrafacut destinat slabitului.

Sibutramina mascata

Farmacista Anca Crupariu, purtator de cuvant al ANMDM, a precizat special pentru site-ul nostru, ca, desi au fost lansate avertismente si s-au luata masuri, exista, in continuare, pericolul ca unele asa-zise suplimente alimentare sa contina mascat sibutramina, substanta suspendata Uniunea Europeana din ianuarie 2015”. Si cand spune asa-zise suplimente” , farmacista Anca Crupariu se refera la produse din plante Fruta Plant” , Herbal Diet Natural” pentru scaderea in greutate, care contin printre altele sibutramina, Pure Caffeine 200, care are in compozitie dinitrofenol, o substanta extrem de toxica.

De la tahicardie la deces

Nu intamplator specialistii insista asupra acestor medicamente. Se stie ca sibutramina poate reduce pofta de mancare, dar, in paralel, provoaca tulburari severe de tip metabolic si cardiac, cum ar fi tahicardie, predispune la despresie, atac de panica, insomnie, chiar tendinte de suicid.

Profesorul doctor Constantin Dumitrache, ne readuce aminte ca medicamentele de slabit nu reprezinta o solutie pentru oricine vrea sa slabeasca. Ele pot fi o solutie doar pentru pacientii in situatii de criza, cu obezitate morbida, care au indicatie de operatie si trebuie sa slabeasca inainte de interventia chirurgicala. In repetate randuri, profesorul Dumitrache a explicat ca persoanele care isi pun speranta ca vor reveni la o greutate normala cu ajutorul acestor produse de slabit contrafacute se expun cu buna stiinta la tulburari neuropsihiatrice, hepatice sau cardiace, chiar la deces.