Jurnalul National : Suicidul, urgenta la nivel global. La tinerii intre 15 si 29 de ani, sinuciderea reprezinta a doua cauza de deces (Autoare: Magda Marincovici)
Pentru prima data, Organizatia Mondiala a Sanatatii a elaborat un raport intitulat "A preveni suicidul, un imperativ mondial" si declara acest fenomen o problema de sanatate publica, urgenta la nivel global. Desi suicidul poate fi prevenit, totusi, in lume, la fiecare 40 de secunde, un om se sinucide si multi semeni incearca sa-si ia zilele. Or se stie ca tentativa de suicid reprezinta principalul pas premergator sinuciderii. 75% dintre sinucideri se inregistreaza in tarile cu venituri mici si mijlocii. Fenomenul este valabil in orice regiune geografica si pentru toate categorile de varsta. Peste 800.000 de persoane se sinucid anual. Suicidul reprezinta a doua cauza de deces la tinerii intre 15 si 29 de ani. Potrivit OMS, suicidul este actul prin care un om isi pune capat zilelor. Tulburarile psihice (depresie, tulburari de personalitate, dependenta de alcool sau schizofrenia etc.), tulburarile neurologice, cancerul si infectia cu HIV sunt factori care maresc riscul de suicid. Ingestia de pesticide, spanzurarea si armele de foc sunt printre metodele de suicid cele mai frecvente. Raportul OMS mai subliniaza ca expusi acestui risc major sunt si persoanele implicate in conflicte, catastrofe, sunt victime ale violentei si maltrarii, au trait experiente decesului unor persoane dragi, sunt coplesite de sentimentul de izolare. Rata de suicid este mare si in grupurile vulnerabile, confruntate cu discriminari constante, cum sunt refugiatii, lezbienele, homosexualii, prizonierii etc.
Raportul OMS arata ca putine tari au inclus preventia suicidului printre prioritatile medicale si doar 28 de tari au declarat ca au dotari si o strategie nationala de combatere a acestui fenomen. OMS insista pe necesitatea sensibilizarii comunitatilor privitor la suicid, subiect considerat inca tabu. De asemenea, avertizeaza ca, la nivel global, exista o lipsa de date privitoare la suicid si tentative de suicid. La ora actuala, doar 69 de state membre OMS beneficiaza de un sistem de inregistrare corecta a datelor de stare civila, in asa fel incat sa poata fi folosite in mod direct pentru estimarea ratelor de suicid.
OMS face si o serie de recomandari pentru prevenirea si diminuarea dimensiunilor acestui fenomen: * reducerea accesului la pesticide, arme de foc, unele medicamente etc. * abordarea suicidului in mod responsabil, in media * combaterea alcoolismului * depistarea precoce, tratamentul si acordarea de asistenta medicala persoanelor cu tulburari psihice sau tulburari legate de folosirea unor substante psihoactive, suferide de dureri cronice etc. * formarea unui personal capabil sa evalueze in cazul persoanelor din jur a comportamentul suicidar * monitorizarea persoanelor care au trecut printr-o tentativa de suicid. Potrivit Aliantei de Preventie a Suicidului, in Romania, "in fiecare an, se inregistreaza aproximativ 13 decese prin sinucidere la 100.000 locuitori, situandu-ne pe locul trei in ierarhia circumstantelor de moarte violenta".