mariustuca.ro / Tratatarea epilepsiei cu partituri de Mozart (Autoare: Magda Marincovici)
A asculta muzica. Iata un mod agreabil si se pare eficient de a tine sub control epilepsia, studiat de o echipa de cercetatori de la Centrul medical Wexner de la Univesitatea de Stat din Ohio (SUA). Studiul a fost prezentat la al 123-lea Congres anual al Asociatiei Americane de Psihologie, scrie revista Sciences et Avenir. Studiul evidentiaza modul foarte diferit in care muzica este tratata de creierul persoanelor suferinde de aceasta hiperexcitabilitate a unor neuroni.
Cercetatorii au stabilit ca majoritatea cazurilor de epilepsie au ca origine disfunctii la nivelul lobului temproal. Or, sunetele, deci si muzica, sunt tratate de cortexul auditiv, situat in partea superioara a lobului temporal.
Cercetatorii au mai observat proprietatile terapeuticeale muzicii benefice pentru creierul a 21 de pacienti afectati de epilepsie, monitorizati intre septembrie 2012 si mai 2014. Apoi, cercetatorii au comparat rezultatele cu cele colectate de la persoane sanatoase. Activitatea cerebrala a acestor doua grupe de voluntari era supravegheata cu ajutorul electroencefalogramei (EFG), care permite inregistrarea grafica a diferentelor de potential electric produse la nivelul scoartei cerebrale.
De asemenea, cercetatorii au inregistrat undele cerebrale ale participantilor care, dupa 10 minute de liniste, au ascultat fragmente din Sonata K448 pentru doua piane de Mozart sau My Favorite Thigs de John Coltrane.

Medicamente

Rezultatul: nivelul activitatii cerebrale era mai ridicat la pacientii epileptici cand ascultau muzica. Comparativ cu persoanele non-epileptice, undele inregistrate la epileptici aveau tendinta de a se sincroniza mai bine cu muzica.
Christine Charyton, co-autoare a studiului, explica:
- Am fost foarte surprinsi de descoperile noastre. Am plecat de la ipoteza ca muzica si linistea erau tratate diferit de creier. Dar nu stiam daca functionaza diferit sau similar la persoanele afectate de epilepsie. Experienta a aratat ca la persoanele cu epilepsia lobului temporal, receptivitatea cerebrala a muzicii era suficient de puternica pentru a o folosi la atenuarea crizelor. Cred ca muzica ar putea fi folosita pentru a ajuta persoanele afectate de epilepsie, explica Christin Charyton, in prezentarea acestui studiu. Totusi, cercetatorii nu pledeaza pentru substituirea muzicii tratamentelor actuale administrate pentru atenuarea simptomelor. Ei sugereaza, in schimb, ca muzica ar putea fi folosita pentru completarea tratamentelor curente.