Jurnalul National: A slabi fara niciun regim. Metoda dr. Zermati ne invata sa mancam doar atunci cand ne este foame (Autoare : Magda Marincovici)
Metoda de a slabi a nutritionistul Jean Philippe Zermati se bazeaza pe cunoasterea atenta a nevoilor nutritionale si psihologice ale corpului si nu are nimic de-a face cu progamul strict pe cantitati si zile comun tuturor dietelor.
Doctorul Jean Philippe Zermati, nutritionist, si doctorul Gerard Apfelbaum, un renumit psihiatru, sunt interesati de psihologia actului de a manca. Impreuna, cei doi specialisti au fondat asociatia GROS (Groupe de Reflexion sur l’Obesite et le Surpoids - un grup de meditatie asupra obezitatii si supraponderalitatii), care lupta contra dietelor de slabit oricare ar fi ele si care se concentreaza pe indivd si propriile lui senzatii si sisteme de reglare. Dr. Zermati a elaborat doua volume ("La fin des regimes" si "Maigrir sans regime") in care prezinta aceasta metoda si modul ei de aplicare. Metoda propusa de dr. Zermati porneste de la necesitatea de a face pace intre om si hrana si ii da posibilitatea acestuia ca singur sa calculeze care ii este greutatea potrivita. Dr. Zermati porneste de la o serie de observatii. Majoritatea oamenilor sunt obsedati de kilogramele acumulate peste greutatea normala dupa fiecare dieta, de modul cum sa procedeze ca sa slabeasca cat mai rapid. Majoritatea oamenilor sunt frustrati din cauza noianului de interdictii impuse de dietele de slabit. Pe acest fond, dr. Zermati ne propune sa ne eliberam de acest stres nociv. Practic, dr. Zermati ne indeamna sa fim foarte atenti atunci cand mancam si sa acordam acestui moment din viata noastra importanta cuvenita. Pentru aceasta, dr. Zermati ne recomanda sa notam intr-un carnet nu numai cantitatile ingerate, ci si continutul alimentelor, cu cine le mancam, in ce loc, la ce ore... Dar mai ales sa notam starea creata: frustrare, enervare, stres, satietate, placere etc. Aceasta este prima etapa, numita de observatii, care dureaza aproximativ doua saptamani. In etapa a doua, dr. Zermati ne sfatuieste sa ne facem un obicei din a ne aseza la masa doar cand intr-adevar simtim ca ne este foame si sa ne ridicam cand ne-am saturat. In aceasta etapa, invatam un lucru esential: sa facem diferenta intre foamea reala si pofta de a manca, intre "mi-e pofta si mi-e foame". Pentru aceasta, dr. Zermati ne recomanda sa mancam doar la masa si nu aiurea, pe strada, in masina sau in parc. Atunci cand stam la masa, vom fi atenti exclusiv la ceea ce mancam si nu la televizor, la calculator sau la ce scrie intr-un ziar. Este foarte important sa mestecam bine alimentele, sa ne bucuram de aromele condimentelor, sa ne concentram asupra gusturilor. In etapa a treia a metodei dr. Zermati, dobandim insanatosirea psihologica. Adica, vom scapa de sentimentul de invinovatire care ne cuprinde atunci cand, sa spunem, rontaim niste chipsuri sau ciocolata. Aceste alimente nu ne sunt interzise. Cu o singura conditie, invatata in etapa anterioara: totul se mananca asezat civilizat la masa, la ora potrivita, atat cat este necesar ca sa ne saturam. Doctorul Zermati este convins ca, respectand aceste etape, creierul, cel mai tare calculator din lume, ne va ajuta sa tinem sub control tot ceea ce mancam.