Fara tratament potrivit, speranta de viata a pacientilor scade cu 7 pana la 10 ani

Pacientii diagnosticati cu scleroza multipla pot astepta intrarea pe tratamente intre 1 si 18 luni, timp in care boala lor evolueaza, avertizeaza conf. dr. Cristina Panea, sefa Departamentului neurologie a Spitalului Universitar de Urgenta Elias.
"Pe lista noastra de asteptare sunt 20 de pacienti si nu am speranta ca in acest an toti vor urma tratament. Iar in ingrijire avem 150 de pacienti cu scleroza multipla din Bucuresti, judetele limitrofe si judetul Constanta", spune conf. dr. Panea.
In Romania, numarul persoanelor care sufera de scleroza multipla este estimat la aproximativ 8.000, dintre care aproape jumatate sunt tratati.
Scleroza multipla este o boala cronica, nevindecabila a sistemului nervos central, ale carei cauze nu sunt complet cunoscute si pentru care nu exista un tratament curativ.
Tratamentul are doua componente - cel al atacului, cand sunt manifestari neurologice cum ar fi tulburari de echilibru, de vedere, care dureaza intre doua zile si maxim doua luni, iar acest tratament se face oriunde in tara.
A doua componenta a tratamentului (imunomodeltor) este de fond si contribuie la rarirea atacului si a intesnitatii formelor de manifestare, fiind asigurat prin programul national. La ora actuala, sperantele bolnavilor se indreapta spre doua noi molecule aprobate de Agentia Europeana a Medicamentului : un produs cu administrare orala, comparativ cu tratamentele obisnuite injectabile, si un al doilea produs destinat ameliorarii simptomelor.
"Scleroza multipla este o afectiune invalidanta. Boala debuteaza cu simptome precum vedere incetosata, parestezii ale membrelor inferioare sau tulburari senzoriale, iar treptat degenereaza. Starea pacientului se inrautateste, acesta isi pierde acuitatea vizuala, coordonarea, mobilitatea si poate ajunge in timp, in unele cazuri, intr-un ritm foarte rapid, si la handicap sever. Astfel, fara tratamentul potrivit, speranta de viata a pacientilor se diminueaza cu 7 pana la 10 ani.
Este important de stiut ca depistarea bolii si tratamentul precoce incetinesc progresia bolii. De aceea, este esential ca de la momentul la care se pune diagnosticul pana la momentul la care se incepe administrarea tratamentului sa treaca un timp cat mai scurt", a declarat prof. dr. univ. Ovidiu Bajenaru, membru al Comitetului Stiintific Medical al Societatii de Scleroza Multipla din Romania. Debutul bolii are loc in majoritatea cazurilor la persoane cu varste intre 20 si 40 de ani, fiind cea mai invalidanta afectiune a adultului tanar. Scleroza multipla afecteaza de trei ori mai mult femeile decat barbatii. Ea este diagnosticata, ce-i drept rar, inclusiv la copii intre 12 si 18 ani. In prezent, in tratament, in tara noastra sunt intre 10 si 12 copii.
Administrarea tratamentului este foarte importanta, deoarece incetineste ritmul de evolutie a bolii si riscul de acumulare a sechelelor. In felul acesta calitatea vietii pacientului se imbunatateste considerabil.
"Fiind o boala invalidanta, are un impact social puternic atat asupra vietii pacientului, cat si a celui care il ingrijeste. Pacientii nu pot merge la serviciu, cei tineri au dificultati in a-si intemeia o familie, nu se pot bucura de viata, sunt mereu legati de persoana care ii ingrijeste, iar aceasta ajunge de cele mai multe ori sa se izoleze si ea. De aceea, ne dorim ca pacientii romani sa poata beneficia de aceleasi drepturi ca pacientii europeni, iar primul si cel mai important drept este accesul la tratament", spune Laurentiu Lazar, presedintele Societatii de Scleroza Multipla.