Lipsa vitaminei D din organismul nostru ar putea fi cauza unor boli coronariene. Un recent studiu prezentat la American Heart Association demonstreaza ca probabilitatea de a face o boala a coronarelor creste cu 45% si de a suferi un atac cerebral, cu peste 75%, in cazul persoanelor ce prezinta carente de vitamina D.
Pentru a acoperi aceasta lipsa, trebuie sa stim ca vitamina D se gaseste in pestele gras (ton, macrou, somon), dar mai ales in ficatul de morun: 100 grame de ficat de morun furnizeaza 220% din necesarul zilnic. De asemenea, mai trebuie sa stim ca vitamina D este sintetizata de piele sub actiunea razelor ultraviolate venite de la Soare. Pentru aceasta, specialistii ne recomanda o expunere "rezonabila" la soare.
De altfel, vitamina D este esentiala pe tot parcursul vietii. In cazul copiilor, ea previne rahitismul, contribuie la intarirea sistemului osos si a dentitiei. Pe tot parcursul vietii, vitamina D are actiune imunomodelatoare, limitand riscul de infectii, inclusiv de gripa. De asemenea, vitamina D este implicata in prevenirea bolilor autoimune, cum ar fi scleroza in placi sau diabetul de tip 1. In cazul persoanelor ce au depasit varsta de 50 de ani, asociata cu calciul, vitamina D previne osteoporoza si riscul de fracturi. Dar si asa administrarea de suplimente ce contin aceasta vitamina trebuie facuta doar cu recomandarea medicului.