Magda Marincovici (Jurnalul National) : Veninul de albine distruge celule maligne
Echipa profesorului Pan Dipanjan de la Universitatea Illinois (SUA) a reusit sa blocheze multiplicarea celulelor maligne dupa ce a injectat venin de albine, experiment realizat in laborator. Toxinele din venin contin o serie de proteine care au capacitatea de a fixa membranele celulelor maligne si de a actiona similar unui agent tumoral. Dificultatea acestui mecanism vine din modul de a extrage veninul si de a-i crea conditiile de a actiona la momentul potrivit, adica atunci cand trebuie sa se fixeze pe celulele tintite. Asta inseamna ca este posibil ca o doza de venin injectata sa provoace teribile efecte nedorite, cum ar fi tulburari musculare sau nervoase, chiar hemoragii interne. Tocmai de aceea, autorii acestui studiu au sintetizat melitina, o polipeptida prezenta in veninul albinelor, care nu doar ca este foarte dificil de extras, dar se se gaseste in cantitati extrem de mici. Melitina contine 26 de aminoacizi si reprezinta 40%-60% din compozitia veninului, fiind substanta care provoaca durerea in cazul intepaturii de albina. Cercetatorii de la Universitatea Illinois au procedat la injectarea acestei substante in capsule minuscule numite nanoparticule in asa fel incat capsulele sa se deschida si sa elibereze melitina doar in momentul potrivit.
Profesorul Pan Dipanjan, principalul autor al studiului, explica modul de functionare. In primul rand, toxinele obtinute de cercetatorii americani sunt foarte bine presate in interiorul nanoparticulei. In al doilea rand, toxinele nu sunt eliberate atunci cand se afla in circuitul sanguin. In schimb, in clipa in care au intalnit tumora, toxinele sunt eliberate si se prind de celulele maligne, impidicand astfel cresterea si expansiunea acestora. In tratamentul anticancer, si alte peptide sintetice care mimeaza veninul scorpionilor sau al serpilor ar putea sa functioneze dupa aceleasi reguli contra celulelor maligne, spune profesorul Pan Dipanjan. In etapa viitoare a acestui studiu, autorii vor testa eficienta tratamentului bazat pe melitina pe animale de laborator (rozatoare), dupa care, daca rezultatele sunt concludente, studiul se va extinde prin teste efectuate pe oameni, in vederea omologarii acestui tratament terapeutic. In opinia profesorului Dipanjan, aceasta succesiune de etape se va derula in trei-cinci ani. Studiul a fost prezentat la reuniunea anuala a American Chemical Society.
Noua descoperire a cercetatorilor americani se adauga altora care confirma virtutile terapeutice ale veninului albinelor, in special in cazul bolilor reumatice.
Melitina este cunoscuta pentru multiplele ei efecte: antibacterian, antiinflamator si antiimbatranire, de eliberare de histamina, de scadere a tensiunii ateriale, de protector contra radiatiilor, de actiune asupra contractiei unor grupe de muschi etc. Tot melitina au folosit si cercetatorii de la Universitatea Saint-Louis din Washington contra HIV. Ei s-au bazat pe capacitatea melitinei de a perfora invelisul protector al virusului SIDA si astfel de a distruge. Pentru a impiedica melitina sa actioneze asupra celule sanatoase, cercetatorii de la Saint-Louis au avut ideea de a o asocia cu nanoparticule.