Magda Marincovici (Jurnalul National): Tuberculoza, vindecabila si, totusi, letala
OMS: In 2012, 500.000 de persoane s-au imbolnavit de tuberculoza multirezistenta si doar una din patru a fost diagnosticata
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca, in 2012, aproape o jumatate de milion de persoane au facut tuberculoza multirezistenta, insa numai un caz din patru a fost diagnosticat. Potrivit datelor furnizate de Institutul de Pneumologie "Marius Nasta", pe baza raportului OMS, in UE, Romania este tara cu numarul cel mai mare de cazuri de tuberculoza multidrogrezistenta (TB-MDR), o forma grava de tuberculoza la care bacilul a dobandit rezistenta la cel putin doua tuberculostatice. Din nefericire, aproximativ 1.200 de persoane mor in fiecare an din aceasta cauza.
In acet an, OMS propune sloganul "A ajunge la trei milioane", cu referire la cele trei milioane de pacienti care reprezinta o treime dintre persoanele bolnave de TBC in fiecare an si care nu beneficiaza de ingrijiri medicale. Pentru ca, la ora actuala, in multe tari, accesul la diagnostic corect si tratament prompt reprezinta o problema, in special in cazul TB-MRD. "Este crucial diagnosticul stabilit rapid si corect in toate formele de TBC, spune dr. Margaret Chan, directorul general al OMS.
Si radiografia prezentata recent, la Bucuresti, de Jonathan Stillo, doctorand in antropologie la City University of NewYork Graduate Center, este o dovada. Jonathan Stillo a trait o experienta formidabila, intr-un sanatoriu TBC din tara noastra. Asa l-a cunoscut pe Iulian, unul dintre romanii bolnavi de TBC, care nu duce la capat schema de tratament pentru ca vrea sa-si ajute familia. Iulian se intoarce la munca spre a-si proteja fiica si sotia de saracie. Si iata ca boala a recidivat in cumplita ei forma de rezistenta la medicatia curenta. Iulian a fost diagnosticat cu TB-MRD. Si dupa numai doua luni de la diagnosticare, cu toate tratamentele acelea cumplite, povestea lui Iulian s-a intrerupt. Iulian avea 42 de ani si i-a incredintat povestea lui lui Johathan Stillo pentru a o face cunoscuta tuturor.
"Atragem atentia publicului asupra faptului ca tuberculoza este o maladie infectioasa transmisibila prin aer. De cele mai multeori, tuberculoza ataca plamanii, iar aceasta forma a maladiei este cea mai periculoasa intrucat, in timpul tusei, stranutului, vorbirii sau scuipatului, bolnavii elimina in aer microbi cunoscuti drept bacilii de tuberculoza (MBT). Tratamentul medicamentos complex standardizat poate vindeca aceasta boala in majoritatea cazurilor, daca tratamentul este instituit rapid, inainte ca plamanii sa fie prea afectati, este urmat corect si nu este intrerupt inainte de termen", semnaleaza dr. Cristina Popa, medic primar pneumolog, Institutul "M. Nasta".
Si Zsuzsanna Jakab, directorul regional OMS pentru Europa, este de parere ca "trebuie sa gasim de urgenta noi tratamente antiTBC cu scheme terapeutice mai scurte si mai eficiente". Altcumva, povestea lui Iulian risca sa se repete tot mai des, "lasand larg deschisa poarta tuberculozei ultrarezistente", avertizeaza Marc Sprenger, director al Centrului de Preventie si Control al Bolilor (ECDC).
In 2012, in Regiunea Europeana a OMS (53 de tari), 353.000 pacienti s-au imbolnavit de TBC, ceea ce indica o scadere a incidentei cu 5% in ultimii 10 ani. Este o veste buna... Dar specialistii spun ca este o veste relativ buna. Desi in ansamblul UE s-a reusit diminuarea incidentei, totusi trebuie subliniat ca dintre cele 27 de tari cele mai afectate de TB-MRD, 15 sunt din Regiunea Europeana a OMS. Ceea ce reprezinta 78.500 pacienti. "In aceste tari, doar un pacient din trei beneficiaza de un tratament corect", explica directorul ECDC.