Magda Marincovici (Jurnalul National): Transplantul de organe, la superlativ in medicina romaneasca

In 2014, vor fi trei programe nationale de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant
2013 este un an record pentru transplantul de organe: peste 500 de operatii de transplant - 330 de transplanturi de organe solide si restul de maduva, la care trebuie adaugate cele de piele, tesuturi, cornee etc. - , precum si aproape 100 de donatori de organe in moarte cerebrala, a anuntat coordonatorul national de transplant, dr. Victor Zota, la conferinta "Transplantul, pacientul in stare post transplant si viata cotidiana a acestuia" organizata de Asociatia Transplantatilor din Romania.

In opinia prof. dr. Irinel Popescu, aceste performante au fost posibile, deoarece nu a lipsit niciunul dintre actorii importanti in domeniul transplantului. In acest sens, un rol major il au Agentia Nationala de Transplant, datorita careia avem donatori de organe din ce in ce mai multi in tara noastra, si Ministerul Sanatatii care sprijina acest domeniu. Si pentru transplantul hepatic anul 2013 reprezinta unul de referinta. "100 de transplanturi de care ne apropiem in acest an, acum suntem la transplantul cu numarul 96; 500 de transplanturi hepatice in general, acum suntem la transplantul hepatic 493, 93% surpavietuire imediata si peste 70% supravietuire globala. Aceste cifre sunt la nivelul cifrelor internationale, dar fata de necesitatile Romaniei sunt cumva mai mici. Pentru ca, potrivit estimarilor, Romania are nevoie de mai mult de 100 de operatii de transplant hepatic pe an si fara indoiala cifrele de supravietuire pot fi imbunatatite", spune prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale, coordonatorul Centrului de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni. Cu certitudine tocmai aceste performantele inregistrate in acest an au determinat autoritatile sa sprijine activitatea de transplant. Astfel, ministrul Eugen Nicolaescu a anuntat ca in 2014 vor fi trei programe nationale de sanatate etalon, pentru cancer, diabet si transplant, acestea urmand sa aiba asigurata finantarea din prima pana in ultima zi a anului. "Doresc ca, pentru 2014, trei programe nationale de sanatate sa le facem etalon. Aceste trei programe se refera la trei domenii: cancer, diabet si transplant. Vrem sa le organizam cap-coada, adica de la inceput pana la sfarsit, incercand sa plecam de la preventie si sa incheiem cu paliatia, acolo unde este cazul, sau cu bolnavul tratat care sa plece acasa si sa urmeze o viata normala", a anuntat ministrul Eugen Nicolaescu. De altfel, din 2014 toate programele nationale de sanatate vor fi gestionate de Ministerul Sanatatii, iar CNAS se va ocupa de contractare si finantare.
Un actor important in activitatea de transplant este si CNAS. Presedintele CNAS, dr Cristian Busoi, s-a referit la trei proiecte importante care au legatura directa cu domeniul transplantului. Primul este dosarul electronic al pacientului, un proiect derulat cu finantare europeana. Proiectul-pilot al dosarului se va incheia in martie 2014. "Atunci cand vom avea un dosar electronic pentru fiecare pacient din Romania, evident conectat cu Registrul national de transplant pregatit de MS, se va eficientiza activitatea de transplant", considera presedintele CNAS. Al doilea proiect este cardul national de sanatate, "proiectul strategic cel mai important al CNAS". Pe langa toate avantajele introducerii cardului, acest instrument are o valenta speciala si pentru programul de transplant. Deoarece, asa cum este stipulat si in legea sanatatii, intre datele importante de pe acest card (boli, grupa sanguina etc.), va fi inscriptiont acceptul de a deveni sau nu donator de organe. Si al treilea proiect al CNAS este programul medicatiei post transplant, care nu a avut probleme foarte mari in derulare.