Magda Marincovici (Jurnalul National): Tinerii, mai expusi melanomului

Tinerii sunt intr-un mod alarmant afectati de melanomul malign (MM), una dintre cele mai severe forme de cancer al pielii. Prof. dr Rodica Cosgarea, presedintele Societatii Romane de Dermato-oncologie, spune ca MM este o problema deosebita de grava, stringenta, deoarece incidenta si mortalitatea prin MM sunt in crestere. Prof. dr. Cosgarea atrage atentia ca, in ultimii 25 de ani, s-a dublat incidenta MM si in urmatorii 10-15 ani ne vom confrunta cu o noua dublare.
Romania se afla printre tarile cu incidenta scazuta in Europa, cu o rata de 4,5 la 100.000 de persoane. Rata incidentei in Europa este de 11,1, cea mai mare rata avand Elvetia (25,8 cazuri la 100.000 de persoane).
In tara noastra, morbiditatea prin MM este spre limita inferioara la nivel european. Aproape o treime dintre cei diagnosticati mor anual: 364 de decese in 2012.
"Dar aceasta morbiditate este nereala, deoarece in tara noastra este o raportare sub nivelul real", averizeaza prof. dr. Cosgarea. MM este, asadar, responsabil de numai 4% din totalul cancerelor de piele, dar provoaca 80% dintre decesele provocate de cancerul cutanat. Daca este descoperit precoce si tratat corect, MM poate fi vindecat in 98% dintre cazuri. "Prognosticul este insa extrem de rezervat pentru MM nerezecabil din stadiul III si stadiul IV", explica dr. Dan Jinga, seful Departamentului de Oncologie de la Spitalul Universitar Bucuresti.
Melanoamele sunt tumori dezvoltate din celule care genereaza pigment. La un moment dat aceste celule pierd aceasta functie normala, dobandesc proprietatea de inmultire anormala si metastazeaza foarte repede oriunde in organism.

Din pacate, la noi persista convingerea ca alunitele, negii nu trebuie atinsi, cu atat mai putin intervenit chirurgical. Dar trebuie retinut ca aproximativ 50% dintre melanoame apar pe leziuni preexistente, respectiv pe negi si alunite, care si-au modificat dimensiunile, culoarea, forma. Cauzele sunt multiple. Tinerii stiu ca razele UV imbatranesc pielea, dar ignora ca sunt provocatoare de cancer. Ca e nevoie de crema protectoare, dar ca aceasta protejeaza doar 80%, restul pielii fiind expuse riscului de melanom. Ca ochelarii de soare de la taraba reusesc sa focalizeze razele UV si, in loc sa ne apere ochii, ii expun melanomului ocular, extrem de grav.

Campania "Un viitor fara pata!"

Cazuistica adesea dramatica precum si cresterea incidentei MM in special la tineri au determinat Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Societatea Studentilor Medicinisti sa lanseze campania "Un viitor fara pata". "Ne adresam in special tinerilor, cei mai afectati de MM. In perioada mai-iunie, vom organiza actiuni speciale in toate centrele universitare cu ajutorul studentilor de medicina, prin care vom incerca sa-i invatam pe tineri sa recunoasca semnele MM si sa mearga la medic", spune Cezar Irimia, presedintele FABC. Campania de informare va debuta la simularea concursului de admitere "la medicina". Aici tinerii participanti vor avea posibilitatea sa-si investigheze nevii, alunintele si sa afle de la medicul specialist informatii care sa-i ajute sa se protejeze de melanom, spune Laurentiu Stratan, student la medicina.