Magda Marincovici (Jurnalul National): Tigara si poluarea distrug plamanii. BPOC ucide, la nivel, global, in medie o persoana la fiecare 10 secunde

Bronhopneumopatie cronica obstructia, prescurtat BPOC. Este o afectiune severa, nevindecabila, dar evitabila. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, BPOC ucide, la nivel global, in medie, o persoana la fiecare zece secunde.
De fapt, BPOC nu este o singura boala, este un termen generic utilizat pentru a descrie afectiuni pulmonare cronice care micsoreaza debitul de oxigen in plamani. "BPOC este, ingeneral , un cumul dintre cele doua boli: bronsita cronica si emfizemul. Mai intai, plamanul sufera o inflamatie la nivelul cailor aeriene si, apoi, in continutul plamanului apar niste bule, care sunt, de fapt, niste bule de emfizem. Practic, plamanul isi pierde structura.
Populatia afectata in proportie mai mare este oarecum diferita pe sexe. Barbatii sunt mai afectati decat femeile. In Europa , prevalenta este intre 6% si 12%. La noi, se estimeaza ca este in jur de 8%, spune prof. dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
De regula, BPOC este pusa in legatura directa cu tabagismul. Ceea ce nu este gresit. Dar BPOC nu se reduce la o simpla tuse tabagica, este o afectiune pulmonara subdiagnosticata si cu potential letal. Simptomele cele mai frecvente ale BPOC sunt gafaitul, sufocarea, dispneea (dificultatea in respiratie), secretia in exces de mucus, tusea cronica. Pentru pacientul cu BPOC activitati obisnuite, precum urcatul sau coboratul scarilor, devin un calvar.
"Buna parte dintre fumatori tusesc dimineata si cred ca acest lucru este din cauza fumatului. In realitate, aceasta tuse reprezinta primul moment al instalarii bronsitei. Alti pacienti incep sa gafaie la distante mari, apoi la distante din ce in ce mai mici. Uneori, in faza avansata, pacientul gafaie si in reapus. Aceste gafaieli sunt puse pe seama varstei si a pierderii capacitatii respiratorii, ele fiind, de fapt, semnale ale instalarii emfizemului pulmonar, spune prof. dr. Mihaltan. De asemenea, specialistul subliniaza ca acesti pacienti racesc mai usor, tusesc si expectoreaza cantitati mari de sputa galbena.
Tratamentul administrat in BPOC poate contribui la incetinirea evolutiei bolii, dar trebuie retinut ca, in timp, boala se agraveaza. De obicei, BPOC este diagnosticata la persoane cu varste peste 40 de ani. Potrivit estimarilor OMS, in 2004, la nivel global, 64 milioane de persoane sufereau de BPOC si trei milioane au murit din cauza acestei boli.
Tot OMS avertizeaza ca numarul total al deceselor puse pe seama BPOC ar putea creste in viitorii 20 de ani. Astfel, BPOC ar putea deveni a treia cauza de deces la nivel global, daca nu se iau masuri urgente de reducerea factorilor de risc: fumatul activ si pasiv, poluarea, respectiv cea casnica si cea industriala.