Magda Marincovici (Jurnalul National): Soarele si herpesul. Expunerea prelungita la razele ultraviolete favorizeaza revenirea herpesului

Persoanele care sunt infectate cu virusul herpesului labial sau genital trebuie sa se obisnuiasca cu prezenta lui in organism, respectiv in interiorul ganglionilor. Acolo, virusul pare ca 'doarme' linistit, dar din cauza unor factori, la un moment dat, el se poate trezi si provoca neplaceri, adica niste vezicule, de regula, in coltul gurii sau in zona genitala.

In perioadele caniculare, expunerea prelungita si neprotejata la razele ultraviolete determina trezirea virusului herpesului. Dar si alti factori pot contribui la recidiva herpesului: stresul, febra, oboseala, alimentatia, tratamente stomatologice, ciclul menstrual etc.

Herpesul este provocat de virusul herpes simplex. Sunt herpesul simplex tip I, care este la originea leziunilor de pe piele, si herpesul simplex tip II, care se manifesta la nivelul mucoaselor genitale. Virusul herpetic este contagios si odata dobandit persista in organism toata viata. Sub actiunea unor factori, virusul recidiveaza de regula in acelasi loc sub forma unor vezicule cu lichid. Herpesul recidiveaza aproximativ de doua-trei ori pe an, dar virulenta virusului este mai mica in intensitate.

Ambele tipuri de virusuri se transmit prin contactul direct cu leziuni herpetice sau cu obiecte care sunt contaminte. Profesorul doctor Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals", atrage atentia ca riscul de contaminare cu virusul herpectic este mai mare atunci cand suntem in concediu si suntem mai putin atenti al regulile de igiena, la vesela si tacamurile folosite in restaurante, la lenjeria din hotel etc.

Asadar, importanta este preventia recidivei herpesului. Pentru aceasta, sunt necesare respectarea regulilor de igiena, in special spalatul pe maini frecvent si corect cu apa si sapun inainte si dupa masa, inainte si dupa ce mergem la toaleta. De asemenea, persoanele care au dobandit acest virus vor sta mai putin la soare si atunci cand fac plaja la mare, si atunci cand sunt la munte. Ele vor folosi creme de potectie solara sau vor acoperi cu un plasture zona unde, de regula, apare herpesul. Evident, daca observam la o persoana din anturajul nostru ca are leziuni in zona gurii ne vom abtine de a o saruta sau de a folosi in comun tacamuri sau vesela. Atentie, virusul raspunzator de herpesul genital se poate lua nu numai prin contact sexual, dar si prin lenjerie de pat sau prosoape contaminate. Prof. dr. Adrian Streinu-Cercel semnaleaza ca, in cazul in care recidivele sunt frecvente si severe, se impune administrarea unui tratament cu antivirale stabilit de medic. Cu cat sistemul imunitar este mai puternic cu atat este mai mic riscul recidivei herpesului, subliniaza prof. Streinu-Cercel. Pentru aceasta specialistul ne recomanda o alimentatie echilibrata, bogata in magneziu si seleniu si sa respectam cele sapte-opt ore de somn nocturn.