Magda Marincovici (Jurnalul National): Sistemul imunitar, obligat sa atace cancerul! O noua strategie care ar putea sa ajute si in lupta contra unor boli autoimune: diabet tip 1, scleroza in placi

O tehnica medicala, care are ca scop determinarea unor celule din sistemul imunitar sa atace celulele maligne, pregatesc cercetatorii americani. Aceasta tehnica ar putea fi eficienta nu numai in cazul pacientilor bolnavi de cancer, ci si al suferinzilor de unele boli autoimune, cum ar fi diabetul de tip 1 sau scleroza in placi.

Si, iata, primele rezultate sunt incurajatoare. In cateva cuvinte mecanismul noii tehnici medicale este urmatorul. Sistemul imunitar, isi recupereaza un echilibru relativ, care permite, totusi, organismului sa faca fata atacului virusurilor, bacteriilor si parazitilor. Si acest mecanism are loc fara a se intoarce impotriva organismului.

Un recent studiu aparut in revista Nature Medicine citat de BBC News sugereaza ca, in curand, vor aparea noi tratamente care vor actiona asupra sistemului imunitar, astfel incat sa fie mai eficiente in lupta contra cancerului, dar si contra unor boli autoimune, cum ar fi diabetul tip 1 sau scleroza in placi.

Cercetatorii americani de la Spitalul pentru Copii din Philadelphia si-au concentrat studiile lor asupra celulelor Treg, implicate in mentinerea tolerantei imunitare. Incercand sa actioneze asupra modului de functionare a acestor celule, care impiedica sistemul imunitar de a-si ataca propriul corp, cercetatorii au obtinut, de fapt, ca aceste celule sa tinteasca tumorile maligne. Si la rozatoarele asupra carora s-a experimentat aceasta tehnica sistemul imunitar a reusit sa limiteze expansiunea unui cancer pulmonar. Celule Treg sunt implicate in declansarea bolilor autoimune, inclusiv a cancerului. Aceste celule au rolul de a tine sub control sistemul imunitar, in sensul ca acesta sa nu-si atace propriul organism. Or, cercetatorii americani au vizat tocmai dirijarea acestor celule exclusiv contra celulelor maligne.

Doctorul Emma Smith, unul dintre autorii studiului, a declarat ca "a prelua puterea asupra sistemului nostru imunitar si a o folosi in lupta contra cancerului reprezinta o solutie promitatoare, studiata intens de cercetatori din intreaga lume". Aceste rezultate sunt extrem de importante pentru punerea la punct a noi tratamente. Dar, asa cum subliniau si autorii acestui studiu, cercetarile sunt inca in faza incipienta, la ora actuala neexistand date elocvente asupra beneficiilor pentru pacienti. Asta inseamna ca sunt necesare noi studii pana la aplicarea acesteia pe pacienti.