Unul din trei cazuri de cancer in zona gatului este provocat de o infectie cu papilomavirus

La nivel planetar, unul din trei cazuri de cancer orofaringian este pus pe seama unei infectii asimptomatice cu papilomavirus (HPV). Un studiu international recent pune in evidenta necesitatea de a depista precoce anticorpii anti-HPV 16 in sange pentru a preveni acest tip de cancer. Prin orofaringe se intelege regiunea anatomica a gatului care cuprinde amigdalele, bolta palatina, zona din spatele limbii si gatului. Factorii de risc stiuti ca fiind implicati in declansarea cancerului orofaringian sunt consumul constant de alcool, dar mai ales tabagismul. De asemenea, o infectie cu HPV, cel mai frecvent cu virusul tip 16, implicat si in aparitia cancerului de col uterin, este responsabil si de cancerul orofaringian. Cum ajunge in zona orofraingiana HPV? Este dovedit ca unele practici sexuale, in special cunilingus si felatia, reprezinta o cale prin care HPV ajunge in aceasta zona anatomica. Un exemplu pilduitor in acest sens este povestea celebrului actor Michael Douglas, amator de sex oral, care i-a provocat suferinta unui cancer faringian.
Potrivit unui studiu publicat de Centrul International pentru Cercetarea Cancerului (CIRC) al OMS cu sediul la Lyon, prezenta anticorpilor anti-HPV in sange ar putea fi legat direct cu un risc major de a declansare a cancerului orofaringian.
Studiul, publicat in aceasta luna in Journal of Clinical Oncology, a fost efectuat pe un lot de 500.000 de europeni din zece tari si s-a derulat fara intrerupere de la inceputul anilor 1990. In aceasta perioada, dintre subiectii participanti la studiu, 137 au facut cancer orofaringian. O treime dintre ei prezentau anticorpi anti-HPV in sange cu aproximativ 12 ani inainte de a li se pune diagnosticul de cancer orofaringian. In conditiile in care numarul cazurilor de cancer de acest tip este in crestere, aceasta constatare este foarte importanta, sustine doctorul Christopher Wild, director CIRC. Doctorul Paul Brennan, coordonator al Departamentului Genetic al CIRC, spune ca dispune de markeri pentru depistarea in faze incipiente a acestei afectiuni. Pana acum, noi ignoram prezenta acestor anticorpi in sange inainte ca neoplasmul orofaringian sa fie detectabil clinic. Daca rezultatelor noastre sunt confirmate, vom putea sa prevenim aparitia cancerului orofaringian, subliniaza dr. Brennan.