OMS: Anual, in medie, aproape trei milioane de decese au printre cauze lipsa cronica de miscare

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, sedentarismul ocupa locul al patrulea intr-un top al fatorilor de risc de deces la nivel mondial.
In 2002, se estima ca sedentarismul era responsabil de 1,9 milioane de decese la nivel global. La ora actuala, sedentarismul reprezinta o medie anuala de aproximativ 3,2 milioane de decese. Ceea ce reprezinta o crestere cu peste 68% a numarului deceselor.
Potrivit unui studiu, realizat la nivel global, publicat anul trecut in revista The Lancet, aproximativ 40% din populatia tarii noastre este sedentara. In topul tarilor cu populatii sedentare pe primele locuri se plasau: Malta (71,9), Serbia (68,3%), Marea Britanie (63,3%), Japonia (60,2%), Italia (54,7%), Norvegia (44,2%) si Romania (38,7%). Printre tarile cu populatie activa se numara Grecia (15,6%), Croatia (23,6%), Ungaria (26%) si Bulgaria (26,8%). Conform acestui studiu, barbatii din Romania sunt mai activi fizic decat femeile. Studiul a fot efectuat in 119 tari si a avut ca reper cel putin o jumatate de ora de exercitii fizice executate de cinci ori pe saptamana sau 20 de minute de exercitii efectuate in ritm alert, trei zile pe saptamana.
Avertismentele lansate de OMS sunt motivate de o realitate periculoasa: este evidenta tendinta omenirii de a adopta un stil de viata sedentar mai ales in tarile bogate. Si mai grave ste ca acest stil de viata este obisnuit pentru copii, adolescenti si tineri. Aceste categorii de populatie sufera de dependenta de laptopuri. Fac temele, dau examene, au job-uri si rezolva problemele zilnice cu ajutorul laptopului. Si tot in compania laptopului petrec fara pauze, cu exceptia catorva ore de somn. Consecintele sunt dramatice.
Cercetatorii de la Harvard avertizeaza ca sedentarismul este tot atat de nociv pentru organism ca si tabagismul. Astfel, sedentarismul este una dintre cauzele majore ale unor boli severe: diverse forme de cancer, diabet tip II, boli cardiovasculare, osteoporoza, insomnie, depresie, obezitate etc. 80% dintre cazurile de boli cardiovasculare sunt provocate de alimentatia dezechilibrata, sedentarismul si fumatul.
Iata si cateva repere care ne ajuta sa stabilim daca suntem sedentari. Pe langa faptul ca suntem obezi si avem un job la birou, suferim si obezitate daca:

* nu facem zilnic o plimbare de 60 de minute sau alte forme de miscare in parc, in padure etc.

* nu facem zilnic cel putin 15 minute de exercitii fizice: flotari, flexii etc.

* nu facem de 2-3 ori, in fiecare saptamana, 90 de minute de exercitii fizice

* nu suntem capabili sa alergam un kilometru fara a ne prabusi de oboseala

* aproape 80% din timp stam la televizor, calculator si ne deplasam numai cu masina.