Magda Marincovici (Jurnalul National): Romania, pentru a doua oara gazda Congresului Mondial IASGO 2013

Prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Congresului Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor, saluta prezenta la acest eveniment a profesorului Victor Velculescu, o somitate in domeniul oncologiei

Intre 18 si 21 septembrie, Palatul Parlamentului gazduieste cel de-al 23-lea Congres Mondial al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor (IASGO), eveniment care reuneste peste 250 de speakeri din 35 de tari. "Este pentru a doua oara cand Congresul IASGO are loc la Bucuresti, ceea ce este o mare onoare de a gazdui un asemenea eveniment", a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Congresului IASGO 2013.

Remarcabila este participarea la Congresul IASFO 2013 a prof. Victor Velculescu, cercetator la Johns Hopkins University (SUA), care a revolutionat medicina, prin realizarea, in premiera mondiala, a unui test genetic, capabil de a stabili identitatea genetica a tumorilor. "La ora actuala, profesorul Victor Velculescu este unul dintre cei mai mari specialisti in oncogenomica si asta o dovedesc lucrarile publicate in reviste prestigioase. Am satisfactia de a anunta ca o lucrare a profesorului Velculescu la care a participat si Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni va aparea, in curand, in revista Nature. Este o dovada a ceea ce inseamna colaborarea cu reputati specialisti, Congresul IASGO fiind o ocazie de a intari legaturile cu diaspora romaneasca, cu centrele de cercetare din strainatate", a spus prof. dr. Irinel Popescu.
Profesorul Victor Velculescu a conferentiat la Institutul de Biologie si Patologie Moleculara si i s-a inmanat titlul de membru de onoare al Academiei de Stiinte Medicale.

Importanta acestui eveniment medical a fost prezentata de prof. dr. Nikolas Lygldakis, secretarul general al IASGO, despre care prof. dr. Irinel Popescu spune ca este "unul dintre putinele exemple din stiinta internationala in care o asociatie, o revista, un curent stiintfic sunt legate, exclusiv de o singura persoana, profesorul Nikolas Lygldakis.

Scopul principal al Asociatiei Internationale a Chirurgilor, Gastroenterologilor si Oncologilor este de a atinge o anumita uniformizare a nivelului stiintific, dar si a posibilitatilor sistemelor de sanatate din diverse tari ale lumii. "Astfel, oamenii de pe tot mapamondul sa aiba sanse egale de acces la serviciile de sanatate cu aceeasi eficienta, sanatatea sa nu fie accesibila doar in anumite colturi ale lumii. IASGO militeaza ca aceste cunostinte avansate sa fie raspandite in toata lumea, medicii sa aiba acces la ele in beneficiul populatiilor de pretutindeni" , a explicat profesorul Nikolas Lygldakis.

Profesorul doctor Irinel Popescu a pus accentul pe modelul specific al IASGO constand in caracterul multidisciplinar al abordarii unor cancere, in special a cancerelor digestive. "Nu mai este o relatie in care un pacient se adreseaza unui medic. Ci o echipa de medici, cu specialitati diferite, ce contribuie la gasirea celor mai bune solutii. Din aceasta echipa multidisciplinara face parte gastroenterologul cel care pune diagnosticul si participa la stabilirea strategiei". Abordarea multidisciplinara a acestor patologii este constanta la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni.

Prof. dr. Cristian Gheorghe, specialist gastroenterolog, a areas atentia ca, din pacate, in privinta incidentei cancerelor digestive tara noastra se plaseaza pe primele locuri in Europa. Dar cresterea incidentei acestei patologii se observa si in alte tari, principalele cauze fiind genetice si alimentatia dezechilibrata.

De asemenea, prof. dr. Irinel Popescu, presedintele Congresului IASGO 2013, s-a referit la tratamentul personalizat. "Din pacate, este un tratament costisitor si nu este decontat de Casa de Asigurari de Sanatate. Si situatia este cam aceeasi peste tot. Dar este o medicina care in mod sigur va fi mai eficienta, care va aduce rezultate mai bune si va elimina de la inceput pacientii care se stie ca nu raspund la tratament, va introduce de la inceput in loturile pentru tratament pe cei care raspund la acesta", a explicat prof. Irinel Popescu.

In cadrul acestui Congres, va fi marcata implinirea a 50 de ani de la realizarea primului transplant hepatic din lume la Denver, in 1963 de catre prof. Thomas Starzl.

Prof. dr. Irinel Popescu, autorul primului transplant hepatic din tara noastra, a efectuat inca o interventie de acest tip, cel de al 93-lea procedeu de transplant efectuat de la inceputului anului, in cazul unei paciente cu hepatita C, donatorul fiind un tanar. "Hepatita C este una dintre indicatiile de transplant cele mai dificile, deoarece nu sunt mijloace de a lupta cu virusul C. Si, din pacate, dupa transplant, virusul persista, de aceea este important ca ficatul sa fie de la un donator tanar, in perfecta stare, ca sa reziste unui potential atac viral", a explicat profesorul Irinel Popescu.