Magda Marincovici (Jurnalul National) : Romania, campioana in Europa la numarul de donatori de organe

Prof. dr. Irinel Popescu: Meritul este al personalului implicat in activitatile de transplant, al Agentiei Nationale de Transplant si al Ministerului Sanatatii
De la inceputul anului si pana in urma cu cateva zile, s-au inregistrat 103 donatori de organe in moarte cerebrala, ceea ce situeaza Romania in randul tarilor cu o activitate de transplant buna, semnaleaza, medicul Victor Zota, coordonatorul programului national pentru transplant. Agentia Nationala de Transplant (ANT) estimeaza ca, pana la finele anului, sa se inregistreze cel putin 150 de donatori. Asta inseamna realizarea a peste 200 de transplanturi renale, peste 100 de transplanturi de ficat, doar unul de cord, peste 200 de transplanturi medulare si cateva sute de transplanturi tisulare.
De altfel, la reuniunea comisiei europene pentru transplant de la Bruxelles, Romania a fost evidentiata pentru cel mai mare procent de crestere a activitatii de transplant, din Europa.

Meritul este al ANT care guverneaza activitatea de transplant, a celor 35 de coordonatori de transplant si a celor 35 de specialisti din sectiile de terapie intensiva implicati in depistarea potentialilor donatori aflati in morte cerebrala.
"Subliniez rolul deciziv al ANT. In transplantul hepatic se observa schimbarea si diferenta intre perioada de dinaintea si dupa infiintarea ANT. In plus, se vede tendinta crescatoare de la an la an a numarului de operatii realizate, care inseamna cresterea de la an la an a numarului de donatori. Sublinez si rolul Ministerului Sanatatii in privinta acoperirii financiare a costurilor legate de aceste operatii si in privinta ordinul de ministru legat de activitatea persoanelor raspunzatoare de procesul de donare si de sustinerea muncii coordonatorilor de transplant in spitale. Deoarece coordonatorii de transplant au contribuit esential la acest numar record de donatori in moarte cerebrala. De altfel, ANT functioneaza si sper ca va functiona in continuare in subordinea Ministerului Sanatatii", a subliniat prof. dr. Irinel Popescu, membru al consiliului stiintific al ANT, coordonatorul Centrului de chirurgie generala si transplant hepatic Fundeni.

In prezent, activitatea de transplant din Romania urmeaza modelul spaniol recunoscut pentru eficienta lui. "Pana la introducerea acestui model, multi donatori se pierdeau, pentru ca nu existau persoane strict focalizate pe diagnosticul de moarte cerebrala, pe mentinerea donatorului, anuntarea ANT. Aceste elemente promovate de modelul spaniol au facut diferenta. Personal cred ca, in acest moment, coordonatorii de transplant si personele responsabile de procesul de doanare trebuie omagiati, spune prof. dr. Irinel Popescu.

In tara noastra, rata de donare ramane relativ constanta, cu mici fluctuatii - creste atunci cand exista relatari pozitive despre transplant, scade atunci cand exista relatari negative despre transplant si apoi revine la o cifra pe undeva pe la 60-65%, observa prof. dr. Irinel Popescu. De exemplu, episodul legat de transplantul renal de care a beneficiat actorul Alexandru Arsinel a contribuit la o usoara scadere a ratei de donare.

Potrivit prof. dr. Irinel Popescu, in tara noastra, necesarul de transplant este mai mare, iar numarul de donatori potentiali poate creste. "Asteptam in continuare cresterea numarului de donatori, in fond acesti 100 de donatori raportat la 20 de milioane de locuitori inseamna 5 donatori la un milion, ceea ce este incao cifra care nu poate sa ne satisfaca".
In acest sens, dr. Victor Zota, a anuntat ca 50 de centre au depus la ANT dosare pentru acreditarea activitatii de transplant: 40 pentru acreditare in declararea mortii cerebrale, iar 10 pentru activitate de transplant. Spitalul "Sf. Maria" din Capitala va fi a doua unitate sanitara din Romania, dupa Institutul Clinic Fundeni, unde ar putea fi realizat transplant de ficat. Pana la 20 octombrie, ANT va evalua cele 50 de centre pentru integrarea in programul national pentru transplant si va trimite, pana la 1 noiembrie, la Ministerul Sanatatii rezultatele evaluarii.