Magda Marincovici (Jurnalul National) : Robotul-asistenta medicala selecteaza cu precizie de 80% cea mai buna vena pentru a lua sange si nu provoaca hematoame


In curand, asistenta medicala ar putea fi inlocuita cu un robot capabil sa efectueze prelevari de sange de la pacienti. Performanta apartine unui grup de cercetatori americani, care au vizat prin acest robot reducerea riscurilor de leziuni si mai ales a cheltuielilor. Bratul pacientului este pozitionat intr-un spatiu cu sistem infrarosu, care permite robotului sa vizualizeze si sa selecteze venele irigate bine cu sange, apte pentru prelevare de probe. Acul este conectat direct la o seringa si este ghidat catre vena printr-un sistem de ultrasunete. Prelevarea dureaza, potrivit autorilor acestui robot, aproximativ un minut. Cercetatorii au pus la punct acest robot in urma mai multor constatari. Mai intai ei au observat ca, in aproximativ 20%-25% dintre cazuri, asistentele medicale nu reusesc sa depisteze vena pentru prelevare de sange, ceea ce provoaca pacientilor, de regula, mici rani, hematoame si impune reluarea procedurii. Potrivit autorilor acestei tehnici medicale, robotul-asistenta medicala este capabil sa selecteze cu precizie venele in peste 80% dintre cazuri si, in prezent, se lucreaza la perfectionarea aparatului pentru a ajunge la o precizie de aproximativ 90%. Robotul a mai fost conceput pentru a preveni erorile de etichetare. Potrivit estimarilor in SUA, aproximativ 170.000 de incidente sunt provocate de erorile de inscriptionare a esantioanelor de sange. In SUA, anual costurile acestor erori sunt intre 200 si 400 milioane de dolari. Or, cu ajutorul robotului-asistenta medicala, aceste cheltuieli se reduc in mod considerabil. Dar mai ales se evita tot cortegiul de necazuri pricinuite de asemenea erori.

Prototipul acestui robot a atras atentia, dar si diferite reactii. Exista reactii de apreciere a acestei inventii pentru ca ajuta la evitarea unor erori si la transformarea acestei manevre intr-un sigura si fara neplaceri. Dar exista si reactii de respingere, de neincredere potrivit carora robotul nu poate locul omului. Mai ales intr-o manevra medicala. Cei care il resping spun ca robotul nu-l poate ingriji pe pacient si nu e capabil sa analizeze probele de sange. In prezent, prototipul se afla in faza studiilor clinice pe pacienti. Aceasta etapa necesara omologarii robotului in SUA poate dura de la cateva saptamani la cativa ani.

Treptat, robotul incepe sa devina o prezenta necesara in spitale. In Japonia, in unele spitale, a fost introdus robotul cu ajutorul caruia personalul medical ingrijeste pacientii cu dizabilitati, cu paralizii. Robotul colaboreaza perfect si cu medicul chirurg. Asa cum este robotul Da Vinci existent si in tara noastra care a devenit partenerul medicului chirurg in realizarea unor interventii chirurgicale de exceptie. Beneficiile acestui parteneriat sunt imense: efectarea de operatii laparoscopice cu incizii minime si cu perioade din ce in ce mai scurte de recuperare postoperatorie. La ora actuala, sistemul Da Vinci este folosit in interventii de chirurgie generala, urologie, ginecologie, chirurgie cardio-toracica.