Jurnalul National: In zilele caniculare, mai vulnerabili sunt varstnicii si copiii, cardiacii, diabeticii, obezii suferinzii de boli psihice (Autor: Magda Marincovici)

A consuma lichide si alimente foarte reci ori a face dusuri foarte reci, in mod paradoxal, nu sunt recomandarile cele mai inspirate pentru a face fata caniculei. In ambele cazuri, explicatiile sunt aproape identice.
Corpul este programat pentru o temperatura de 37 grade Celsius. Atunci cand se confrunta cu lichide si alimente foarte reci, corpul este obligat sa recurga la rezervele energetice pentru a se incalzi. Ar trebui sa comparam stomacul cu un vas in care alimentele ingerate sunt incalzite pentru a fi mai bine digerate. Cu cat alimentele sunt mai reci, cu atat corpul nostru are nevoie de mai multa energie pentru a le incalzi si produce mai mult caldura in restul corpului. Dar chiar si asa nu trebuie sa cadem in cealalta extrema: de la alimente si lichide foarte reci la unele cu temperaturi peste 70 de grade Celsius, deoarece putem afecta serios esofagul. Mecanismul este aproape acelasi in cazul dusurilor cu apa foarte rece. Senzatia de rece se instaleaza imediat ce jetul de apa rece cade pe piele. Are loc un veritabil soc termic. Daca temperatura ambientala este ridicata, apa este foarte rece, temperatura corpului scade brusc si este pus in situatia de a se lupta a reveni la cele 37 grade Celsius. De aceea, specialistii recomanda sa facem dusuri cu apa calduta in zilele caniculare. Toata lumea stie ca in zilele caniculare trebuie sa bem intre 1,5-2 l de apa zilnic. Dar trebuie sa tinem seama ca bauturile carbogazoase, alcoolizate si cafeaua nu ne hidrateaza, dimpotriva au efect diuretic. In cazul persoanelor la risc, in special al varstnicilor a bea cantitati mari de lichide - respectiv peste doi litri zilnic - nu e tocmai bine. Deoarece persoanele in varsta transpira mai putin, deci elimina mai greu apa absorbita, comparativ cu copiii si tinerii. In aceste conditii, exista riscul ca excesul de apa sa poata provoca edeme. Solutia: varstnicii isi vor umezi pielea cu apa calduta cu ajutorul unui pulverizator. La un aport de 1,5-2 l de apa zilnic si rinichii se simt bine, ceea ce nu e cazul atunci cand este depasita aceasta cantitate.

Cardiacii

In zilele caniculare, cardiacii se pot decompensa foarte rapid. Aceasta categorie de persoane trebuie sa consulte medicul specialist pentru adaptarea tratamentului la perioadele caniculare, mai ales daca acestea se prelungesc. Este posibil ca medicul sa reduca diureticele. Daca plecati in vacanta, nu uitati sa luati tratamentul si chiar o reteta pentru medicamente care va poate fi necesara in cazul unor situatii neprevazute. In vacanta, multi uita ca au o boala de inima. O tigara, chiar mai multe... Un pahar de alcool, chiar mai multe..., ceea ce reprezinta un stres periculos pentru sistemul cardiovascular.

Hipertiroidie si diabet

Profesorul Constantin Dumitrache de la Institutul de Endocrinologie "CI Parhon" atrage atentia ca climatul marin nu este indicat persoanelor suferinde de hipertiroidism. Aceste persoane se pot decompensa in sensul aparitiei de tulburari cardiovasculare (tahicardie, fibrilatie), digestive, electrolitice etc. "De aceea nu indicam hipertiroidienilor sa mearga la mare. Daca merg, contrar indicatiilor medicului, trebuie sa isi amplifice terapia. Una dintre formele de hipertiroidism este boala Basedow, in care sunt afectati si globii oculari. Atunci stralucirea soarelui in mare devine un factor iritativ, sever", spune prof. Dumitrache. In schimb, suferinzii de hipotiroidie sunt avantajati de climatul marin, care contribuie la potentarea activitatii sistemului hipotalamo-hipofizo- tiroidian, explica specialistul.
De asemenea, prof. Dumitrache insista asupra unor aspecte aparent "nevinovate", care cumulate pot provoca dezechilibre severe. "Acea usoara lipsa de calciu si de magneziu, combinata cu unele excese atunci cand suntem la mare - consum de cafea, alcool etc. - pot duce la crize de contractura musculara, anxietate, asa-zisele atacuri de panica. Crizele de hipoglicemie pot provoca o stare generala proasta, transpiratii, tremuraturi, nervozitate, agitatie", semnaleaza prof. Dumitrache.
O grija speciala, in zilele caniculare, trebuie sa aiba diabeticii. Lor li se indica sa respecte regimul si tratamentele, sa evite excesele pentru a preveni decompensarile si spitalizarea.