Racoritoare care slabesc memoria copiilor. American Heart Association face responsabile aceste bauturi de foarte multe decese
Racoritoarele indulcite afecteaza considerabil capacitatea de memorare a copiilor. Este tema unui amplu articol publicat in Le Point editia online, bazat pe un studiu de ultima ora al cercetatorilor de la Universitatea California de Sud. Obezitate, diabet, hipertensiune, cresterea riscului de infarct... si lista studiilor care semnaleaza necazurile provocate de racoritoarele carbogazoase si alte bauturi se completeaza continuu cu noi si noi cercetari. Recent, cercetatorii de la Universitatea California de Sud evidentiau legatura dintre acesta bauturi si memorie. "Rezultatele noastre arata ca, in exces, consumul bauturilor indulcite inainte de maturizare interfereaza cu capacitatea creierului nostru de a functiona normal si a-si aminti informatii esentiale din mediul nostru, explica recent autorul referent al acestui studiu, doctorul Scott Kanoski, in cadrul unei conferinte de presa. Cercetatorii se tem, de asemenea, ca urmarile consumului de bauturi indulcite in copilarie si adolescenta se vad mai tarziu in capacitatea de memorare a adultilor. Studiul vizeaza toate tipurile de bauturi indulcite, de la cele carbogazoase la sucurile de mere indulcite pana la limonade. Testele efectuate in laborator au indicat afectarea capacitatii de invatare si memorare la rozatoarele tinere. Pe langa acest declin, s-a stabilit ca bauturile indulcite sunt cauza inflamarii hipocampului, regiune esentiala din creier pentru functia memoriei, care este foarte sensibila la factorii de mediu, printre care alimentatia. Hipocampul joaca un rol cheie in formarea amintirilor, organizarea si stocarea informatiilor, in stabilirea legaturii dintre memoria emotiilor si simturi.
In timp ce consumul de zahar la copii ar trebui sa fie de trei lingurite pe zi, in realitate, el este mult mai mare: in SUA, de zece ori (34 de lingurite), in Franta, de 3-4 ori . O doza de 33 cl contine zece lingurite de zahar. Inclusiv bauturile light sunt periculoase din acest punct de vedere. De altfel, au fost aduse dovezi ca riscul de diabet, in cazul femeilor care consuma frecvent baturi light, este mai mare comparativ cu riscul celor care se delecteaza zilnic cu baturi indulcite clasice.
American Heart Association considera ca acest tip de bauturi ar fi responsabile de 180.000 de decese anual, la nivel global, iar eforturile autoritatilor de a stopa acest flagel nu fac fata loby-ului producatorilor. Exemplul primarului New York-ului este pilduitor. El s-a luptat sa fie interzise bauturile XXL si sa promoveze proiectul de taxare a acestora. Dar rezultatele sunt departe de a fi cele asteptate.

Sursa: Jurnalul National