Magda Marincovici (Jurnalul National): Parkinson la 30 de ani. Cauze: predispozitia genetica, expunerea la pesticide si insecticide, traumatismele cerebrale

Factorii de mediu si predispozitia genetica explica aparitia unor boli neurodegenerative, obisnuite la varsta a treia, la persoane sub 40 de ani, chiar la 30 de ani. "Cele mai frecvente boli neurodegenerative (maladiile Azheimer, Parkinson) se valideaza in jurul varstei de 65 ani. Dar ele pot debuta mult mai devreme. Desigur, debutul la varsta sub 40 de ani este rar si de obicei diagnosticul pozitiv necesita investigatii mult mai complexe, dar nu este neobisnuit. De obicei, debutul la varsta tanara se asociaza cu o anumita predispozitie genetica. Uneori sunt si factorii de mediu care pot favoriza aparitia acestor afectiuni si anume expunerea la diverse substante chimice, gen pesticide, insecticide, traumatismele cerebrale in cazul sindromului Parkinsonian. Stilul de viata, sedentarismul, alimentatia sunt de obicei factori precipitanti ai acestor afectiuni", avertizeaza prof. dr. Dafin Muresanu, presedinte al Societatii de Neurologie din Romania. Specialistii pun mare accent pe stilul de viata echilibrat in preventia acestui tip de boli. Studii recente demostreaza ca mersul pe jos in ritm alert, aproximativ 45 de minute, trei zile pe saptamana influenteaza in sens pozitiv performantele intelectuale: "are efect benefic asupra memoriei, capacitatii de concentrare si a starii de sanatate in general", subliniaza prof. dr. Muresanu.
Simptomele sunt foarte diferite atat de la o boala la alta cat si de la un pacient la altul. In cazul bolii Parkinson, pe prim plan se afla diminuarea initiativei si vitezei de miscare, rigiditatea, tulburarile de postura si de mers, tremorul specific. In cazul dementei, pe primul plan sunt tulburarile de memorie, de comportament. Scaderea fortei musculare, topirea masei musculare sunt caracteristice sclerozei laterale amiotrofice.
Totusi, cauzele bolilor neurodegenerative sunt in principiu fie necunoscute, fie genetice. Ce-i de facut? Prof. dr. Muresanu spune ca "trebuie sa stim care este riscul de a transmite boala copiilor lor. Problema este ca frecvent aceste boli debuteaza dupa varsta de 35-40 de ani, cand de obicei este prea tarziu. Preventia este buna indiferent de mostenirea genetica. Preventiei i se adauga educatia. Este important sa prevenim factorii care pot agrava bolile neurodegenerative precum hipertensiunea arteriala, obezitatea, diabetul, sedentarismul, expunerea la diverse substante chimice, traumatismele cerebrale".
Este adevarat ca majoritatea informatilor sunt oferite de examinarea prin rezonanta magnetica nucleara. "Dar, din pacate, RMN e, de obicei, folosita pentru excluderea altor boli care au tablou clinic asemanator acestor afectiuni, dar beneficiaza de tratament curativ. In cazul dementei Alzheimer, imagistica prin RMN poate fi folosita atat pentru diagnostic, cat si pentru monitorizarea evolutiei bolii. Din pacate, surprinderea acestor boli in faza initiala poate modifica foarte putin cursul bolii. Chiar si asa tratamentul instituit precoce poate prelungi perioada de bine a pacientului, perioada in care este activ si independent", subliniaza prof. Muresanu.
Boala Alzheimer este cea mai frecventa forma de dementa reprezentand intre 50 si 70% dintre toate cazurile de dementa. Exista si un tip de dementa asociata cu boala Parkinson. In Romania, exista aproximativ 500.000 de bolnavi diagnosticati cu Alzheimer si, oficial, peste 70.000 de persoane diagnosticate cu Parkinson. "In realitate, exista un numar mai mare de pacienti care sufera de aceste afectiuni, dar care inca nu au fost diagnosticati", sustin specialistii. Boala Parkinson si cele mai recente cercetari in domeniu sunt temele care vor fi dezbatute la cea de-a treia editia a cursului international "Movement disorders" (2-4 aprilie la Poiana Brasov).