Magda Marincovici (Jurnalul National): Nas si vagin regenerate in laborator
La Bucuresti, cercetatorii de la IBPC "Nicolae Simionescu" lucreaza la refacerea cu celule stem a inimii afectate de infarct
Regenerarea unui organ in laborator pornind de la celulele pacientului reprezinta un vis pentru orice medic, care devine realitate gratie progreselot imense ale medicinei regenerative. Dupa trahee, uretra, vezica, mai nou nasul si vaginul au putut fi refacute prin aceasta metoda.
Ultimele doua inovatii - refacerea din celulele pacientului a vaginului si nasului ¬ au fost prezentate la sfarsitul saptamanii trecute in prestigioasa revista medicala The Lancet. Prima inovatie, fara indoiala impresionanta, consta in implantarea unui vagin artificial in cazul a patru tinere afectate de sindromul Rokitanski Kuster Hauser, boala congenitala rara, caracterizata prin absenta partiala sau totala a vaginului si uternului. Pentru a rezolva aceasta malformatie, cercetatorii americani si mexicani au reconstituit organul lipsa in laborator, in cateva saptamani. Mai intai, ei au prelevat de la paciente (cu varste intre 13 si 18 ani) celule din vulva asupra carora s-a intervenit in sensul modelariii si regenerarii organului lipsa. Aceasta structura a fost implantata tinerelor intr-o cavitate creata pentru a gazdui noul organ. La opt ani de la operatie, cele patru femei nu prezinta nici o disfunctie si au o viata sexuala normala. Principalul avantaj al acestei inovatii, comparativ cu alte metode folosite in mod curent in aceste cazuri, consta in recrearea vaginului dintr-o portiune de colon, operatie foarte dificila, sau din piele, ceea ce scade din sensibilitatea normala a acestei zone anatomice. "Aceasta abordare este foarte interesanta, deoarece permite obtinerea unui rezultat fiziologic", spune prof. dr. Jean-Luc Brun de la CHU Bordeaux, specialist in aceste tehnici, intr-un articol publicat in Le Figaro.
Cercetatorii de la CHU Basel au reusit ca, in cazul a cinci adulti suferinzi de cancer de piele la nivelul nasului, sa conserve functionarea narilor dupa eliminarea tumorii. Echipa prof. dr. Ivan Martin a prelevat, inainte de operatie, minuscule fragmente de cartilaj din fosa nazala a pacientilor. Celulele au fost puse in mediu de cultura pentru a se dezvolta, apoi, intr-o structura de colagen, unde au continuat sa creasca. Cartilajul a fost reinserat in locul de unde medicii au eliminat partea de nas afectata de tumora. Aceasta metoda, desi de durata si costisitoare, permite obtinerea unui cartilaj care este mai bine acceptat de sistemul imunitar al pacientului, fara nici un risc de respingere, explica prof. Martin.
In tara noastra, la Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu", cercetarile sunt axate pe "regenerarea cardiaca post infarct", in conditiile in care la noi patologia cardiaca este extrem de frecventa. Perspectivele acestei cercetari constau in popularea miocardului afectat cu celule stem care sa stimuleze regenerarea. "Toti avem celule susa. Aceste celule poti sa le prelucrezi in eprubeta, le pui in anumite conditii, in molecule de semnalizare, le introduci niste semnale prin care celula sa inteleaga ca ai nevoie sa se transforme intr-o celula, de exemplu a inimii. Acelasi lucru se poate face si la alte organe: la regenerare miocardica, hepatica, musculara, piele; sa poti reface o cicatrice luand celule stem", precizeaza acad. Maya Simionescu, presedintele consiliului stiintific al Societatii Internationale de Medicina si Chirurgie Regenerativa.