Magda Marincovici (Jurnalul National) - OMS: Vaccinurile permit evitarea intre 2 si 3 milioane de decese anual

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) avertizeaza ca este necesara imbunatatirea accesului la vaccinurile de baza, numai astfel putandu-se veni in ajutorul a peste 22 de milioane de copii, ce traiesc in tarile sarace, expusi unor boli severe deoarece nu sunt vaccinati. Acest avertisment este marcat intr-un numar special consacrat importantei vaccinului in lupta cu bolile al revistei Vaccine, cu ocazia saptamanii mondiale a vaccinarii (20-27 aprilie), patronata de OMS. Evenimentul se deruleaza sub sloganul "Vaccinarea salveaza vieti" in peste 200 de tari, respectiv in toate tarile europene, si are ca scop sublinierea importantei de a fi vaccinat pentru sanatatea personala si a comunitatii. Vaccinurile ne permit sa luptam eficient contra unui mare numar de boli infectioase, multe dintre acestea foarte contagioase. De aceea, specialistii recomanda respectarea cu strictete a calendarului de vaccinuri. Sunt vizati in primul rand copiii care prin intermediul vaccinului pot fi protejati de boli evitabile. Dr. Flavia Bustreo, director adjunct OMS, subliniaza ca, din pacate, numeroase tari au probleme in privinta aprovizionarii si conservarii in conditii bune a vaccinurilor.
OMS considera ca pentru mari procentul copiilor vaccinati este necesara o mai buna comunicare asupra beneficiilor vaccinarii si asupra pericolului de a nu ne vaccina copiii. In acest sens, se estimeaza ca, la nivel planetar, anual, intre 2 si 3 milioane de decese sunt evitate datorita administrarii vaccinurilor care ii protejeaza pe copii de difterie, rujeola, pneumonie, tuse convulsiva, poliomielita, diaree din cauza rotavirusului, rubeola, tetanos.
OMS semnaleaza un fapt ingrijorator: in ultimii ani se inregistreaza o reactivare a difteriei, a rujeolei nu doar in tarile sarace, ci si in cele dezvoltate. Astfel, focare de epidemie de rujeola, de exemplu, au fost inregistrate in Franta, Spania, Italia, Anglia, dar si in Pakistan. In acest an, in Europa, obiectivul saptamanii consacrate vaccinarii este eliminarea de pe continentul nostru a rujeolei si rubeolei, statisticile epidemiologice indicand ca aceste boli ridica probleme si in tara noastra. Cauzele: insuficienta stocurilor de vaccin ROR sau neprezentarea/refuzul vaccinarii copiilor de 12 luni, precum si la cei de 24 luni. Societatea Romana de Pediatrie atrage atentia ca rata de vaccinare a copiilor din tara noastra este sub recomandarile OMS (95%). Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse in Programul national de imunizare , cu exceptia celui facut direct in maternitate, ajungand in 2011 la valori ingrijoratoare. Una dintre cele mai scazute acoperiri vaccinale in 2011 a fost de numai 74,9% la vaccinul anti rubeola - oreion - rujeola (ROR), iar in 2010, chiar mai mica.
In acest sens, prof. Dr. Marin Burlea, presedintele Societatii Romane de Pediatrie, reaminteste ca "efortul de a face un vaccin la timp inseamna atat siguranta copilului in fata bolilor infectioase, evitarea unor complicatii care pot aparea in urma contactarii bolii, cat si siguranta altor membri ai familiei".
Cu ocazia acestui eveniment OMS, secretarul de stat Andrei Pana a anuntat ca vaccinul hexavalent administrat contra difteriei, teteanosului, tusei convulsive, haemophilus, hepatitei B si poliomielitei la doua, patru, sase si la un an exista in stoc la Unifarm si va fi distribuit medicilor de familie.
Incepand din acest an, Societatea Nationala de Medicina Familiei (SMMF) se alatura celorlalti parteneri ai OMS in promovarea importantei de a ne vaccina. SNMF atrage atentia ca beneficiile vaccinarii se extind de la sugar si adolescent pana la adult si varstnic, prin protectia contra bolilor amenintatoare de viata ca difterie: pneumonie, poliomielita, gripa, meningita, cancer de col uterin, cancer hepatic etc.