Magda Marincovici (Jurnalul National) - OMS: Unul din trei adulti sufera de hipertensiune arteriala

Ziua Mondiala a Sanatatii (7 aprilie) este consacrata in acest an hipertensiunii arteriale, ucigasul tacut al omenirii. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca, la ora actuala, un adult din trei, la nivel planetar, sufera de hipertensiune arteriala, motiv pentru care considera ca este o problema de sanatate mondiala. Hipertensiunea arteriala sporeste foarte mult riscul crizelor cardiace, de accident vascular cerebral si de insuficienta renala. De asemenea, poate, daca nu este tratata, sa provoace orbire, aritmie cardiaca sau insuficienta cardiaca. Riscul acestor complicatii este agravat de prezenta altor factori de risc cardiovasculari suplimentari cum este diabetul.
Pe categorii de varsta prevalenta hipertensiunii arata astfel: 10% la persoanele intre 20 si 39 de ani si 50% la cele intre 50 si 59 de ani. Specialistii atrag atentia ca hipertensiunea este un factor de risc major care poate fi evitat si tratat. Astfel, in unele tari dezvoltate in care se deruleaza campanii de preventie si tratament s-a inregistrat o reducerea a deceselor prin cardiopatii. Cardiologii si nutritionistii atrag atentia ca putem reduce riscul de hipertensiune prin: diminuarea consumului de sare (o lingurinta/zi), alimentatie echilibrata nutritional (cinci fructe sau legume zilnic), evitarea abuzului de alcool, a sedentarismului (zilnic, cel putin o jumatate de ora de exercitii fizice), a obezitatii si supraponderalitatii, a tabagismului. Foarte important este sa evitam stresul prin respectarea celor opt ore de somn nocturn, intretinerea unor relatii sociale pozitive, exercitii de meditatie in natura. Stresul si stilul de viata dezechilibrat sunt cauze care explica cresterea alarmanta a numarului tinerilor hipertensivi, victime ale infarctului miocardic si accidentului vascular cerebral. Potrivit recomandarilor OMS, tensiunea arteriala normala la adult este stabilita la 120 mmHG, cand inima se contracta (presiunea sistolica), si 80 mmHg, cand inima se relaxeaza (presiunea diastolica). Cand tensiunea arteriala sistolica este superioara sau egala cu 140 mmHg si/sau tensiunea arteriala diastolica este superioara sau egala cu 90 mmHg, tensiunea arteriala este considerata ridicata. Doar in unele cazuri hipertensiunea este insotita de simptome ca dureri de cap, respiratie greoaie, durere toracica, palpitatii si sangerari nazale. De retinut ca majoritatea persoanelor suferinde de hipertensiune nu prezinta simptome.
Conform datelor Societatii Romane de Hipertensiune, peste 40% dintre romani sufera de hipertensiune arteriala. Mai grav este ca jumatate dintre acestia nu stiu ca sunt hipertensivi si nu urmeaza niciun tratament. Controlul tensiunii arteriale la pacientii romani aflati sub tratament este sub 10%. "In Romania, 62% dintre decesele inregistrate sunt cauzate de boala cardiovasculara. Sistemul medical se confrunta cu o problema de sanatate publica ce trebuie tratata cu maxima seriozitate si profesionalism, averrizeaza prof. univ. dr. Maria Dorobantu, presedintele Societatii Romane de Hipertensiune.