Magda Marincovici (Jurnalul National): OMS recomanda eliminarea mercurului din termometre, aparate de masurarea tensiunii, cosmetice si amalgamul dentar

Mercurul este unul dintre cele zece elemente chimice periculoase pentru sanatatea publica, deoarece poate avea efecte foarte toxice asupra sistemului nervos, digestiv si a unor organe. In acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii si ong-ul Health Care without Harm si-au unit eforturile pentru a lansa o noua initiativa potrivit careia, pana in 2020, mercurul va fi eliminat din toate dispozitivele medicale. Initiativa se va aplica progresiv in cazul termometrelor medicale cu mercur si al tuturor dispozitivelor folosite la masurarea presiunii arteriale care au in componenta acest element. Pentru aceasta vor fi stopate fabricarea, importul si exportul acestor dispozitive si va fi incurajata folosirea aparatelor fara mercur.

Potrivit unui comunicat al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mercurul si diferitii lui compusi au efecte negative majore asupra sanatatii publice. Mercurul si compusii lui sunt asociati, in special cu tulburari cerebrale si neurologice, cu precadere la tineri. De asemenea, pot avea efecte asupra rinichilor si sistemului digestiv.

Prin semnarea Conventiei de la Minamata privitoare la mercur, noi vom contribui mai mult la protejarea sanatatii oamenilor de consecintele devastatoare ale mercurului , avertizeaza dr. Margaret Chan, directorul general al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Acest element se raspandeste in ecosistem, afecteaza generatii la rand, generand grave probleme de sanatate, mai cu seama tulburari la nivel cerebral. Potrivit Conventiei, vor fi eliminate treptat din uzul curent, pana in 2020, termometrele si sfigmomanometrele cu mercur din unitatile medicale, a unor antiseptice locale si produsele cosmetice pentru ingrijirea pielii ce au in compozitie mercur.

Conventia de la Minamata face un apel tuturor arilor membre sa ia masuri de limitare a folosirii mercurului, de a reduce emisiile de mercur provenind din industrie, sa protejeze copiii si femeile active sexual de expunerea la mercur.

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda, de asemenea, masuri pentru eliminarea progresiva a folosirii mercurului si compusilor in amalgamul dentar. In comunicatul Organizatiei Mondiale a Sanatatii se mai specifica faptul ca mercurul este toxic pentru om, dar, totodata, reprezinta o amenintare majora pentru dezvoltarea fatului si bebelulusului inca din primele zile de viata.