Magda Marincovici (Jurnalul National) : OMS: Industria farmaceutica nu tine pasul cu bolile batranetii
Pentru prima data, populatia UE are mai multi locuitori de peste 65 de ani decat sub 15 ani
Organizatia Mondiala a Sanatatii atrage atentia ca oferta de medicamente a industriei farmaceutice nu tine pasul cu procesul de imbatranire a populatiei globului, in special cea a Uniunii Europene, si cu bolile legate de acest fenomen.

In premiera, potrivit unui comunicat al Organizatia Mondiala a Sanatatii, tarile Uniunii Europene au mai multi locuitori cu varste de peste 65 de ani decat tineri sub 15 ani. Imbatranirea populatiei este un fenomen existent nu numai in Europa, ci si in celelalte continente. Si, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, din punct de vedere medical, batranetea este asociata cu multe boli pentru care nu sunt tratamente eficiente.
In acest sens, Organizatia Mondiala a Sanatatii face apel la cercetatorii din domeniul farmaceutic sa-si adapteze eforturile si studiile la tendinta generala de imbatranire a populatiilor globului, in special a europenilor. Desi, din 1990, in Europa, investitiile in cercetarea din domeniul farmaceutic s-au triplat, la ora actuala exista un decalaj care se mareste continuu intre oferta si cerere in privinta medicamentelor. Trebuie sa ne asiguram ca industria farmaceutica produce medicamente sigure, eficiente si capabile sa raspunda nevoilor de asistenta medicala, sustine Nina Sautenkova, specialist in tehnologii si produse farmaceutice in cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Regiunea Europa. Avertismentul OMS tine seama ca imbatranirea populatiei este asociata cu cresterea prevalentei bolilor si simptomelor specifice batranetii. In principal, sunt in crestere bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale, cancerele, diabetul, artroza, durerile lombare, pierderea de auz, bolile Alzheimer si Parkinson. Potrivit datelor oficiale, fenomenul de imbatranire a populatiei si prevalenta bolilor enumerate sunt valabile si in cazul tarii noastre.

Anca Crupariu, farmacist, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale, considera ca, in prezent, se trece de la etapa in care se cereau studii pentru medicamente destinate copiilor, la cele pentru varstnicilor. Evident ca marile companii trebuie sa vina in intampinarea nevoilor acestor pacienti. "Dar consider ca, la ora actuala, exista medicamente antihipertensive, anticolesterolemiante eficiente. S-au facut pasi mari si in ceea ce priveste medicamentele neoplazice. In schimb, sunt boli severe, cum sunt bolile psihice, ale caror cauze nu se cunosc si care nu beneficiaza de terapii eficiente".

Atentie la metoclopramida!

Metoclopramida, substanta utilizata in medicamentul cu acelasi nume, existent si in tara noastra, are indicatie de restrictionare din partea Agentiei Europene a Medicamentului, anunta farmacist Anca Crupariu, purtator de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului si Dispozitivelor Medicale. (ANMDM). Restrictionarea consta in limitarea dozei zilnice la 30 mg, interzicerea administrarii acestui medicament copiilor sub un an si recomandarea acestuia doar in afectiuni acute ca tratament de maximum cinci zile. Decizia de restrictionare a fost luata ca urmare a unor reactii adverse inregistrate in ultima vreme: tremuraturi, ticuri nervoase, spasme musculare la nivelul capului si gatului etc. Medicamentele ce au ca substanta activa metoclopramida au indicatii diferite: greata, varsaturi, tulburari gastrointestinale de tranzit intestinal etc.