Magda Marincovici (Jurnalul National): Nasterea sub apa - o metoda relaxanta pentru mama, dar nesigura pentru bebelus

A aduce pe lume un copil intr-un mediu acvatic reprezinta o dorinta din ce in ce mai raspandita printre femeile insarcinate. Femeile sunt atrase de acest mod de naste pentru ca este mai putin stresant si dureros. Iata ca doua societatii de specialitate din SUA recomanda pe baza de argumente stiintifice limitarea folosirii bailor sau a piscinelor la faza travaliului.
Intr-un raport comun, publicat saptamana trecuta, in SUA, Colegiul medicilor obstetricieni si ginecologi si Academia Americana de Pediatrie au recunoscut ca scufundarea in apa calda poate fi utila si relaxanta, exclusiv in timpul travaliului. Presiunea exercitata de apa actioneaza asupra circulatiei sangelui , ceea ce poate sa reduca durerea si, de asemenea, sa creasca senzatia de control asupra situatiei si starea de bine a gravidei, sustin reprezentantii celor doua institutii.
Reducerea stresului este un alt argument pe care se bazeaza sustinatorii acestei metode de a naste. Totusi, dovezile privitoare la aceste avantaje sunt considerate "slabe" din punct de vedere stiintific de catre specialistii care au analizat nasterea in apa intr-un studiu rezumat in revista Pediatrics. Autorii studiului estimeaza ca nasterea in apa nu si-a dovedit inca siguranta si tocmai de aceea trebuie limitata la experiment. Beneficiile acestui mod de a naste pentru femeia aflata in chinurile facerii nu au fost inca demonstrate, considera si reprezentantii celor doua institutii medicale din SUA, al caror aviz nu este obligatoriu.
Chiar daca au fost semnalate putine incidente de catre femeile care au nascut in apa, riscurile potentiale sunt reale, se subliniaza in raportul celor doua institutii. Astfel, bebelusul poate fi contaminat cu microorganisme existente in apa ce provin de la mama in timpul nasterii, prin secretii, sangerari. Si tot bebelusul poate sa aiba probleme de reglare a temperaturii corpului si de respiratie.
Profesorul Bernard Hedon, presedintele Colegiului national al ginecologilor obstetricieni din Franta spune ca acest forum nu recomanda oficial nasterea acvatica "deoarece este o practica foarte rara". El subscrie la pozitia societatilor americane in aceasta chestiune. "Trebuie, in mod special, sa ne asiguram ca personalul medical este responsabil si capabil sa intervina prompt in cazul unor complicatii, cum este hemoragia, de exemplu" , spune prof. Hedon.
Presedintele comisiei de obstetrica ginecologie din cadrul Ministerului Sanatatii, profesorul doctor Gheorghe Peltecu, impartaseste opinia specialistilor americani si francezi , insistand asupra faptului ca "prioritatea o reprezinta siguranta femeii si a copilului si ca aceasta este posibila in conditii de spital", stiut fiind ca fiecare nastere este unica in felul ei. Studiile indica faptul ca nici un medic nu poate sti cu o certitudine mai mare de 70% evolutia in timpul nasterii naturale. Asta inseamna ca se pot ivi probleme, unele severe, ce impun decizii prompte si personal medical foarte bine pregatit. In opinia prof. dr Peltecu, nasterea sub apa este "un moft" lansat de unele clinici particulare doar cu scopul de a atrage cliente.