Magda Marincovici (Jurnalul National): Mushrooms-plan, dieta cu ciuperci

Vedeta de televiziune Kelly Osbourne si cantareata Katy Perry au slabit rapid cu dieta Mushrooms-plan, cu putine calorii, dar bogata in vitamine

Noul regim M-plan - de la mushrooms, ciuperci in limba engleza - le-a cucerit pe starul american de televiziune Kelly Osbourne si cantareata Katy Perry. Principiul dietei M-plan: timp de 14 zile, un meniu la micul dejun si la masa de pranz sa fie preparat din ciuperci. Aceasta noua metoda de a slabi permite eliminarea tesutului adipos din zona coapselor, feselor si bratelor fara ca aceasta sa provoace o diminuare a dimensiunii pieptului. "E un mit care spune ca in talie e cel din urma loc in care femeile pierd in greutate. De fapt, e una din zonele cel mai des folosite de-a lungul zilei, impreuna cu posteriorul, coapsele si bratele", spune nutritionistii. Ei sustin ca dieta cu ciuperci "nu numai ca ajuta la slabit, dar acest aliment asigura un aport important de vitamina B, fier si zinc, toate necesare pentru a avea pielea, unghiile si parul mai frumoase, mai sanatoase si mai stralucitoare".

Mushrooms-plan ne propune, de exemplu, sa inlocuim un cheeseburger cu un sandvis cu ciuperci, si, astfel, vom scapa de 173 de calorii, evident, daca vom respecta dieta timp de 14 zile, asa cum scrie la carte.

Medicii nutritionisti sunt unanimi in privinta valorii nutritionale superioare a ciupercilor, motiv pentru care multi dintre ei au fost atrasi de dieta M-plan. "Este vorba pur si simplu de un regim cu calorii putine, explica dieteticianul new-yorkaise, Tanya Zuckerbrot pentru ABC News. Doctorul Tanya Zuckerbrot subliniaza ca eliminarea kilogramelor este certa doar in unele zone ale corpului, ceea ce nu asigura alte alimente sau diete. Ciupercile si friptura sunt esentiale pentru asigurarea termodinamicii organismului. Dar consumand ciuperci, aportul de calorii este mic. Evident ca slabim, totusi, sanii sunt crutati", spune doctorul Tanya Zuckerbrot. In cele 14 zile de dieta, aportul caloric este limitat la 1.550 de calorii. Regimul include cel putin cinci portii de fructe si de legume si 250 ml de lapte pe zi. Caloriile se impart in mod egal la cele trei mese principale, peste care nu ai voie sa sari. Pe langa acestea, ai voie sa iei doua gustari (un fruct proaspat, un iaurt degresat, o felie de branza).

Vitamine si minerale

Ciupercile contin putine calorii: 25 de calorii la 100 grame de ciuperci si 2 grame de fibre. 100 de grame de ciuperci ofera mai mult potasiu decat o banana sau un pahar de suc de portocale, spune doctorul Zuckerbrot. Dar ciupercile sunt valoroase nutritiv prin continutul bogat in vitamine - B2 si B3, B6, D -, in seleniu si potasiu. Ciupercile au in compozitie anumite principii active ceea ce asigura protectia sanatatii sistemului digestiv. Ciupercile reprezinta un aliment bogat in proteine vegetale, fiind recomandate pentru conservarea masei musculare si pentru mentinerea greutatii normale. Totusi, ciupercile nu reprezinta un aliment complet, nu asigura toate elementele nutritive necesare unei alimentatii echilibrate, subliniaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Pentru a slabi, dar mai ales pentru a ne conserva greutatea normala a corpului, este necesar un regim alimentar echilibrat si complet, care sa nu fie o sursa de frustrari si care sa nu provoace tulburari metabolice, avertizeaza profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.