Jurnalul National: Pilule, solutii si prafuri de vindecari miraculoase. Suplimentele alimentare pot provoca dezechilibre metabolice severe si agravarea unor boli
(Autoare: Magda Marincovici)
Suplimentele alimentare , dieta, ca si medicamentele trebuie sa fie recomandate de medic, spune profesorul doctor Ion Fulga, seful catedrei de farmacologie din cadrul UMF "Carol Davila".
"Medicamentele sunt avizate de Agentia Nationala a Medicamentului si Dispozitivelor
Medicale pe baza a trei criterii: siguranta, eficacitate si calitate. Suplimentele alimentare sunt autorizate in functie de doua criterii: calitate si siguranta. Acestea sunt directivele europene la care suntem si noi aliniati", explica profesorul Ion Fulga. Atunci cand medicul prescrie un tratament, el indica si o anumita dieta, chiar un supliment alimentar, daca acesta este in beneficiul pacientului, precizeaza prof. Fulga.
Fie ca sunt pilule, prafuri, solutii etc., productia de suplimentealimentare a crescut foarte mult, producatorii ademenindu-ne cu variate promisiuni, incepand de la recapatarea vitalitatii si potentei pana la vindecarea unor boli severe. Atentie! Suplimentele nu pot lua locul medicamentelor prescrise in boli grave, dimpotriva, pot duce la cronicizarea unor afectiuni.
Medicii atrag atentia ca, in ultima perioada, se inregistreaza un fenomen in sensul cresterii numarului persoanelor care consuma suplimente alimentare fara avizul sau consultarea medicului. "Sunt persoane care iau suplimentele alimentare fara recomandarea medicului, cred ca 80% din populatie ia aceste suplimente alimentare pentru ca au auzit de la o persoana, de la alta ca ar fi recomandate. La medic ajung 10%, 20% dintre cetateni si din acest motiv recomandarea mea e ca aceste suplimente alimentare sa fie administrate dupa discutia cu medicul specialist sau sa caute acele suplimente alimentare ce au studii clinice, sunt testate pe oameni, nu pe soricei", a avertizeaza doctorul Dana Stanciulescu.
Medicii au mai observat ca amatorii de suplimente se expun multor efecte nocive grave. "Exista studii internationale ¬ nu se intampla numai la noi ¬ in care s-a demonstrat ca o serie de pacienti au consumat diverse suplimente nutritive si s-au trezit ulterior intr-o degringolada metabolica si cu afectiuni destul de grave care i-au dus catre camerele de garda si spitalizari. (...) In principiu, consumul de suplimente nutritive trebuie sa aiba in spatele lui un aviz medical", avertizeaza medicul Anca Tau.
Specialistii sunt de parere ca necesarul de vitamine trebuie asigurat printr-o alimentatie echilibrata si acest principiu trebuie deprins inca din primii ani de viata si consolidat printr-o educatie in acest sens in scoli si licee, spune dr. Tania Radulescu, director medical la Administratia Spitalelor din cadrul Primariei Capitalei. Pe de alta parte, unele suplimente, testate dupa toate regulile, si-au dovedit eficienta ca tratamente adjuvante asociate cu procesul de imbatranire. Ceea ce este un aspect demn de luat seama in conditii in care, la noi, statistica din 2011 arata ca persoanele cu varste intre 65 si 85 de ani reprezinta aproximativ 17% din totalul populatiei. Strategiile privitoare la sanatatea varstnicilor includ, pe langa tratamente speficice unor boli, si tratamente adjuvante care sa tina sub control procesul de imbatranire.