Magda Marincovici (Jurnalul National): Mai mult sport, mai putina boala. In cazul cancerului de san, mersul e bun, dar alergatul e si mai bun

In SUA, femeile care supravietuiesc cancerului mamar sunt sfatuite sa practice o activitate fizica de intensitate moderata ¬ respectiv curse de alergare ¬ aproximativ doua ore si jumatate in fiecare saptamana. Potrivit observatiilor specialistilor, aceasta recomandare reduce riscul de deces cu 25%. Iata ca un nou studiu, coordonat de Paul Williams de la Lawrence Berkeley National Laboratory, confirma beneficiile acestei recomandari. Studiul demonstreaza ca riscul de deces scade in medie cu 40% in cazul persoanelor care fac curse de alergare usoara efectuate zilnic. Mai precis aproximativ 1,5 kilometri. De altfel, acest studiu, publicat rrcent in International Journal of Cancer, insista asupra avantajelor mai mari oferite acestor persoane de cursele de alergare usoara comparativ cu mersul pe jos.
Daca am supravietuit un cancer de san, ma gandesc cu siguranta sa alerg sau sa practic o activitate fizica mai sustinuta decat mersul pe jos si ca nu m-as multumi cu faptul ca fac minimul din ceea ce mi s-a recomandat, avand in vedere consecintele si beneficiile potential pe care le-as putea avea, subliniaza Paul Williams.
De altfel, aceasta recomandare o fac si medicii europeni. In Franta, oncologii le sfatuiesc pe femei sa faca zilnic curse in parc pentru a reduce riscul de recidiva.
De altfel, sunt si studii extrem de temeinice ce demonstreaza ca atat mersul, cat si alergatul reusesc sa previna aparitia cancerului. Dar cele doua activitati fizice sunt recomandate si pentru reducerea riscului de diabet, de aparitie si dezvoltare a tumorilor cerebrale.
Doctorul Florin Bacanu, medicul oncolog la Spitalul "Sfanta Maria" din Bucuresti, atrage atentia pacientelor sale asupra necesitatii de a avea un stil de viata sanatos, in care alimentatia echilibrata si exercitiile fizice zilnice sunt extrem de importante in strategia de tinere sub control a bolii.
La nivel global, dar si in tara noastra, dintre toate tipurile de cancer, cel mamar continua sa fie cel mai frecvent la femei.
Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza ca numarul cazurilor de cancer de san a crescut cu 20% fata de 2008, iar mortalitatea prin aceasta boala, cu 14%.
Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, la ora actuala, in lume, aproximativ 14 milioane de persoane sufera de cancer, estimandu-se o crestere cu 11% fata de 2008.