Magda Marincovici (Jurnalul National): Laborator unic la Institutul " Matei Bals": Identificarea in cel mai scurt timp a microorganismelor agresive pentru protejarea populatiei
La Institutul National de Boli Infectioase "Matei Bals", va functiona, din decembrie 2015, Centrul Roman de Cercetare Biomoleculara Aplicata Bolilor Infectioase, unic in tara noastra si in zona sud-est europeana. In cadrul acestui Centru vor exista in total sapte laboratoare, dintre care unul in sistem de securitate biologica III si, respectiv, IV. " Sistemul III este cu presiune pozitiva pe hol si presiune negativa in camera de lucru, in asa fel incat, cand se deschide usa, aerul din afara sa intre si sa nu lase microorganismele sa iasa pe hol, iar in interior sunt absorbite prin niste filtre speciale. Toate filtrele, precum si echipamentele, care sunt de unica folosinta, se incinereaza. Sistemul de securitate biologica IV inseamna ca persoana care intra acolo trece printr-o zona unde se costumeaza aidoma unui cosmonaut. In sala de lucru se lucreaza in hota ermetica, amintind de conditiile de la NASA", explica prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul INBI "Matei Bals". Proiectul acestui Centru este structurat pe mai multe componente. Una dintre ele vizeaza virusurile hemoragice: virusul Ebola, virusurile Lassa. Virusurle hemoragice sunt extrem de agresive, se transmit prin contact direct si pe cale aerogena. De regula, sunt mortale si cand apar in populatie impun carantinarea zonei respective. Adica nici o persoana nu poate intra sau iesi pana ce focarul nu este stins. Aceste virusuri sunt localizate in special in Africa. Sunt focare mici care, de regula, inseamna decese. Germania a avut un asemenea focar in urma cu cativa ani. De asemenea, in prezent, sunt inregistrate mutatii ale HIV, mutatii salbatice ale virusului hepatitei C etc. ,care trebuie depistate in timp util pentru administrarea tratamentelor corecte.
"Microorganismele sunt intr-o continua circulatie, nu au granite. Un asemenea virus hemoragic poate patrunde in Romania in cel mult 24 de ore pe calea aerului. Ceea ce inseamna ca trebuie sa fim pregatiti si mai mult decat atata cercetatorii tineri au posibilitatea sa lucreze pe astfel de microorganisme si sa le descopere punctele slabe. Componenta de cercetare este foarte bine evidentiata in acest proiect. In contextul in care nu avem cazuri, vom lucra pe partea de microbiologie", spune prof. dr. Streinu-Cercel.
Partea de bioterorism reprezinta o alta componenta a acestui proiect, destinata identificarii in cateva ore a oricarui agent patogen periculos pentru populatie. In momentul de fata, nu exista un pericol iminent, dar asta nu inseamna ca nu poatea aparea de azi pe maine, mai ales in contextul actual.
"In acest proiect lucreaza colegii din laboratoarele Institutului. Pentru ca toti cei care lucreaza in laboratoare in momentul de fata au o componenta de cercetare, produsele de sange si, respectiv, produsele patologice. Pe langa ei sunt cercetatorii tineri . In proiect este prevazut ca, pana la sfarsitul anului 2015, sa angajam noi cercetatori pentru fiecare grup de lucru", precizeaza prof. Streinu-Cercel.
Particularitatea Centrului care va functiona in cadrul Institutului "Matei Bals" consta in faptul ca are si posibilitate de cazare a pacientilor in vederea izolarii lor pana la rezolvarea problemei. "Avem doua paturi in sistemul de securitate IV. Ele sunt alocate cazurilor numite "zero", adica primelor cazuri aparute, stiind ca un astfel de caz "zero" are in spate cel putin alte zece. Dar Institutul "Matei Bals", fiind format din pavilioane , are posibilitatea, asa cum facut si la SARS, sa puna la dispozitie un pavilion special intr-o asemenea situatie", explica prof. dr. Streinu-Cercel.
Acest Centru reprezinta o premiera in sud-estul continentului nostru si, la ora actuala, in Europa, centre similare mai sunt la Grenoble si Freiburg. Prof. dr. Streinu le multumeste specialistilor de la Centrul din Grenoble, "de unde ne-am inspirat si noi si pentru ca ne-au pus la dispozitie o serie de date extrem de importante".
In cursul lunii martie se va semna la Chisinau deschiderea filialei Institutului "Matei Bals" in domeniul cercetarii, Centrul avand, astfel, si o componenta transfrontaliera.