Magda Marincovici (Jurnalul National) : La nivel global, anual, 7 milioane de persoane mor inainte de vreme din cauza poluarii aerului

Potrivit estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, 7 milioane de persoane au murit prematur in anul 2012 din cauza expunerii la poluarea aerului. Adica un pamantean din 8 a murit pentru ca, fie ca era in casa, in supermarket sau pur si simplu in parc, aerul ajuns in plamani era intr-atat de rau incat s-a imbolnavit si a murit.
Aceste cifre, ultimele comunicate de OMS, indica mai mult de dublarea estimarilor inregistrate anterior si confirma ca poluarea aerului este o cauza majora de risc pentru sanatatea globala. Daca s-ar actiona eficient contra poluarii aerului, ar putea fi salvate vietile a milioane de oameni, se spune intr-un comunicat al OMS (Geneva, 24 martie a.c.). Mai mult de jumatate dintre decesele prin pneumonie la copiii sub 5 ani sunt provocate de inhalarea aerului incarcat cu particule nocive atat in locuinte, cat si in exteriorul acestora. Ultimele date evidentiaza legatura foarte puternica dintre poluarea aerului in general (locuinte si in exteriorul acestora) si bolile cardiovasculare, in special cu accidentele vasculare cerebrale si cardiopatiile ischemice. De asemenea, datele indica in mod cert legatura dintre poluarea aerului si unele tipuri de cancer. Aceste informatii se adauga celor stiute, dar care iata ca in timp devin si mai periculoase, respectiv legatura intre calitatea aerului si bolile respiratorii, in special infectiile respiratorii acute si bronhopneumopatiile cronice obstructive. Presedintele Societatii Nationale de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihaltean, spune ca, in tara noastra, sunt aproximativ un milion de bolnavi de bronhopneumopatie obstructiva cronica, respectiv unul din 10 romani sufera de aceasta boala. Şi mai avem peste un milion de adulti si copii cu astm bronsic. Iar cercul acestor nenorociri care vin din aerul pe care-l respiram zilnic se inchide cu cancerul pulmonar, din ce in ce mai frecvent diagnosticat la persoane tinere.
Potrivit OMS, la nivel regional, tarile sarace sau cu venituri moderate din Regiunea OMS a Asiei de Sud-Est si a Pacificului vestic sunt cele mai afectate din cauza poluarii aerului: 3,3 milioane de decese premature provocate de aerul poluat din interiorul locuintelor si 2,6 milioane de decese premature cauzate de aerul din atmosfera. Prof. dr. Florin Mihaltean precizeaza ca aerul incarcat cu particule nocive ajung la nivelul alveolelor. Aici are loc procesul de filtrare a aerului, de imbogatire a sangelui cu oxigen etc. Atunci cand inhalam aer poluat prima reactie o constituie tusea sau secretii in exces (nas, ochi). Dar profesorul Florin Mihaltean ne atrage atentia ca expunerea prelungita la acest aer poluat contribuie la multiplicarea haotica a celulelor, dezvoltarea celulelor "rele", atipice, malinge la nivelul plamanilor.