Magda Marincovici (Jurnalul National): Investigarea ochilor pentru a vedea atacul cerebral

Suferinzii de hipertensiune arteriala sunt mai expusi riscului de accident vascular cerebral
Persoanele care sufera de hipertensiune arteriala sunt mai expuse comparativ ca alte persoane riscului de a face un accident vascular cerebral. Dar printr-o investigatie imagistica a retinei hipertensivilor acest risc ar putea fi prevenit, sustin cercetatorii de la Universitatea din Singapore. Ei spun ca printr-o simpla investigare a retinei ar putea fi evaluat in ce masura o persoana este pandita de pericolul unui accident vascular cerebral. Cercetatorii de la Universitatea din Singapore au pornit studiul lor de la intrebarea daca retinopatia persoanelor suferinde de hipertensiune arteriala ar putea ajuta la prevestirea riscurilor de AVC.

Pentru aceasta autorii acestei cercetari, publicata recent in revista Hypertension, au examinat datele referitoare la peste 2.900 de persoane cu varste intre 50 si 73 de ani, suferinde de hipertensiune arteriala. In perioada monitorizarii acestora, de aproximativ 13 ani, 165 de persoane au suferit un AVC, 146 din cauza unui cheag de sange si 15 au avut un accident cerebral hemoragic. Autorii studiului au tinut seama de varsta, sexul, tensiunea arteriala a persoanelor monitorizate, precum si de alti factori si au declarat ca "sunt in masura sa afirme ca persoanele afectate de retinopatie hipertensiva moderata sunt mai aproape de pericolul unui accident vascular cerebral". Astfel, o investigatie de imagistica a retininei, de fapt un simplu test noninvaziv, fara costuri exagerate, ar putea fi extrem de folositoare pentru detectarea in timp util a pericolul de AVC.

Aceasta descoperire, care mai trebuie aprofundata prin noi studii, este extrem de importanta, in conditiile in care, la ora actuala, AVC ocupa locul al treiea, dupa bolile cardiovasculare si cancer, ca factor de deces si este o cauza majora de handicap fizic si psihic. Cel mai frecvent este AVC-ul provocat de cheagul de sange care obtureaza o artera cerebrala. Astfel, sangele nu mai poate trece si creierul nu mai beneficiaza de oxigen. Din cauza lipsei de oxigen, celulele arterei afectate mor. In acest caz, este foarte important sa se intervina corect si eficient in cel mai scurt timp, astfel inca sa se reia fluxul saguin spre creier, pentru a reduce numarul si severitatea sechelelor.

In tara noastra, se inregistreaza aproximativ 300 de AVC la 100.000 de adulti, comparativ cu 200, media europeana.
Potrivit OMS, in lume, hipertensiunea arteriala afecteaza un adult din trei si este cauza a peste noua milioane de decese anual. OMS mai avertizeaza ca, in perspectiva anilor 2030, AVC-ul va deveni principala cauza de deces la nivel mondial.